Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

  • 25 dag mielonego mięsa indyczego,
  • 4 kolby cykorii,
  • 4 plastry chudego boczku lub gotowanej szynki,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szklanka startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego!,
  • pojemniczek śmietany,
  • sól,
  • pieprz,
  • starta gałka muszkatołowa,
  • łyżeczka przyprawy do mielonego mięsa.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 25 dag mielonego mięsa indyczego,
  • 4 kolby cykorii,
  • 4 plastry chudego boczku lub gotowanej szynki,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szklanka startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego!,
  • pojemniczek śmietany,
  • sól,
  • pieprz,
  • starta gałka muszkatołowa,
  • łyżeczka przyprawy do mielonego mięsa.

Sposób przygotowania:

1. Przygotować  kolby cykorii: przeciąć je wzdłuż na połowy, odciąć gorzkie głąby. Usunąć wewnętrzne listki, aby powstało zagłębienie. Gotować cykorię na parze 15 minut.
2. Mięso doprawić przyprawą do mięsa mielonego.
3. Mięso nałożyć do wydrążonych 4 połówek cykorii, nakryć je pozostałymi 4 połówkami. Każdą kolbę cykorii owinąć boczkiem lub szynką. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
4. Wymieszać śmietanę z mąką ziemniaczaną, solą, pieprzem i 4 - 5 łyżkami wody, zagotować, kiedy zgęstnieje dodać gałkę muszkatołową.
5. Sosem polać faszerowane cykorie, posypać obficie żółtym serem i zapiec 20 minut w 220 st C.

Najnowsze komentarze