Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 100 PLN

Na ciasto:
  • 20dag mąki z twardej pszenicy,
  • sól,
  • łyżeczka smalcu,
  • jajko,
  • 75ml wody.


Nadzienie:


Na sos pomidorowy:
  • 6 łyżek oliwy extra vergin,
  • 1 średniej wielkości cebula drobno posiekana,
  • mała główka drobno posiekanego czosnku,
  • 1 kg świeżych pomidorów, obranych ze skórki, bądź 3 pomidory z puszki wraz z sokiem,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta cukru,
  • łyżka pietruszki,
  • łyżka liści bazylii.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • 20dag mąki z twardej pszenicy,
  • sól,
  • łyżeczka smalcu,
  • jajko,
  • 75ml wody.


Nadzienie:


Na sos pomidorowy:
  • 6 łyżek oliwy extra vergin,
  • 1 średniej wielkości cebula drobno posiekana,
  • mała główka drobno posiekanego czosnku,
  • 1 kg świeżych pomidorów, obranych ze skórki, bądź 3 pomidory z puszki wraz z sokiem,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta cukru,
  • łyżka pietruszki,
  • łyżka liści bazylii.

Sposób przygotowania:

Z mąki, soli, smalcu, jajka i wody ugnieść lekko wilgotne ciasto. Pozostawić pod przykryciem na ok.30 min.

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, obrać z łupin, zrobić puree. Zmieszać z żółtym serem i pozostawić do ostygnięcia.

Cebulkę i czosnek zeszklić na oleju na patelni. Dodać pomidory. (Pomidory z puszki należy rozgnieść chochelką). Lekko przyprawić i pozostawić na ogniu na ok. 45min. aż do uzyskania jednolitego, lśniącego sosu. Od czasu do czasu zamieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Pod koniec dodać pietruszkę i bazylię.

Ciasto rozwałkować do grubości 1 mm, wyciąć krążki o średnicy 9 -1O cm. Na każdym położyć po 2 kopiaste łyżki nadzienia, krążki zamknąć w pół, porządnie zaciskając na obrzeżach. Rozłożyć na poprószonej mąką kuchennej ściereczce. Po zagotowaniu 3 - 4 I wody wrzucić je do wrzątku i gotować bez przykrycia przez ok. 5 - 7 min. Culurgionis są gotowe, kiedy wypłyną na powierzchnię. Wyciągnąć z wody, poczekać aż odparują.

Wyłożyć na ogrzaną wcześniej patelnię i oblać pomidorowym sosem. Na wierzchu posypać startym serem. Podawać natychmiast.

Poznaj ser użyty w przepisie:

Parmezan
Parmezan to jeden z najpopularniejszych serów, mający swoich zagorzałych zwolenników i smakoszy na całym świecie. Produkowany w kształcie wielkiego kręgu (ok. 40 kg), może być przechowywany całe lata.

Anejo Enchilado
Ser Anejo Enchilado nie jest tak mocno przyprawiony jak ser Cotija, ale daje się łatwo rozdrabniać i tarkować. Ma czerwoną, pikantną otoczkę pokrywającą biały miąższ. Otoczka ta powstaje poprzez obtaczanie sera w sproszkowanej papryce łagodnej lub chilli.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: