Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Culurgionis – sardyńskie ravioli

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 30 PLN

Na ciasto:
  • 20 dag mąki z pszenicy durum,
  • sól,
  • łyżeczka smalcu,
  • jajko,
  • 75 ml wody.

Nadzienie:

Na sos  pomidorowy:
  • 6 łyżek oliwy extra vergin,
  • drobno posiekana średniej wielkości cebula,
  • mała  główka drobno posiekanego czosnku,
  • 3 pomidory z puszki wraz z sokiem,
  • sól, pieprz,  
  • szczypta cukru,
  • łyżka pietruszki,
  • łyżka liści bazylii

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • 20 dag mąki z pszenicy durum,
  • sól,
  • łyżeczka smalcu,
  • jajko,
  • 75 ml wody.

Nadzienie:

Na sos  pomidorowy:
  • 6 łyżek oliwy extra vergin,
  • drobno posiekana średniej wielkości cebula,
  • mała  główka drobno posiekanego czosnku,
  • 3 pomidory z puszki wraz z sokiem,
  • sól, pieprz,  
  • szczypta cukru,
  • łyżka pietruszki,
  • łyżka liści bazylii

Sposób przygotowania:

Z mąki, soli, smalcu, jajka i wody ugnieść lekko wilgotne ciasto. Pozostawić pod przykryciem na ok.30 min. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, obrać z łupin, zrobić puree. Zmieszać z serem i pozostawić do ostygnięcia.  Cebulkę i czosnek zeszklić na oleju na patelni. Dodać pomidory. (Pomidory z puszki należy rozgnieść chochelką.)

Lekko przyprawić i pozostawić na ogniu na ok. 45 min. aż do uzyskania jednolitego, lśniącego sosu. Od czasu do czasu zamieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Pod koniec dodać pietruszkę i bazylię.  Ciasto rozwałkować do grubości 1 mm, wyciąć krążki o średnicy 9 - 1O cm. Na każdym położyć po 2 kopiaste łyżki nadzienia, krążki złożyć  na pół,  formując jak pierogi, porządnie zaciskając na obrzeżach.

Rozłożyć na poprószonej mąką kuchennej ściereczce.  Zagotować   4 I wody wrzucić  pierożki do wrzątku i gotować w garnku bez przykrycia przez ok.  5 - 7 min. Culurgionis są gotowe, kiedy wypłyną na powierzchnię. Wyjmować  z wody, poczekać ,aż odparują. Wyłożyć na ogrzane wcześniej  żaroodporne naczynie i oblać pomidorowym sosem.  Po  wierzchu posypać startym serem. Podawać natychmiast.

Najnowsze komentarze