Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 100 PLN

  • 3 ładne cukinie, łącznie wagi około 1-1,5 kg
  • łyżeczka cukru
  • łyżka posiekanej zielonej pietruszki

Na farsz:

Na sos: 
  • szklanka rosołu(może być z kostki)
  • pół szklanki śmietany
  • czubata łyżka mąki
  • sól
  • curry do smaku

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 3 ładne cukinie, łącznie wagi około 1-1,5 kg
  • łyżeczka cukru
  • łyżka posiekanej zielonej pietruszki

Na farsz:

Na sos: 
  • szklanka rosołu(może być z kostki)
  • pół szklanki śmietany
  • czubata łyżka mąki
  • sól
  • curry do smaku

Sposób przygotowania:

1.Cukinie obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na połówki i ostrą łyżeczką wydrążyć gąbczasty środek.
2.Zagotować wodę z łyżeczką cukru, gotować  połówki cukinii 3 minuty ,odsączyć, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, przekrojem do góry.
3.Jaja,starty ser, koncentrat pomidorowy, oliwę i tartą bułkę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać sól, pieprz, słodką sproszkowaną paprykę. Dokładnie wymieszać.
4.Nałożyć  farsz w wydrążone cukinie.
5.Przygotować sos: wymieszać śmietanę  z mąką, dodać wrzący rosół energicznie mieszając, postawić na chwilę  na ogniu, kiedy zawrze odstawić, doprawić  curry i solą.
6.Sosem zalać cukinie i upiec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku do momentu, kiedy wierzch cukinii lekko sie zrumieni.
Podając posypać siekaną zieloną pietruszką.

Najnowsze komentarze