Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Cukinie faszerowane twarogiem i szynką

Dodany , autor renata73

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 50PLN

  • 2 średnie cukinie

Farsz:
  • 50g gotowanej szynki,
  • 250g twaroguSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z chrzanemAlmette z chrzanemAlmette ze szczypiorkiem i cebulkąAlmette ze szczypiorkiem i cebulkąAlmette z ziołamiAlmette z ziołamiŻyczymy smacznego!,
  • 1 żółtko,
  • łyżka kwaśnej śmietany,
  • posiekany koperek i natka pietruszki,
  • sól, biały pieprz,
  • papryka mielona
  • ząbek czosnku,
  • 20g masła,
  • łyżeczka tartej bułki lub otrąb.

Sos:
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka posiekanych świarzych ziół,
  • sól.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 2 średnie cukinie

Farsz:
  • 50g gotowanej szynki,
  • 250g twaroguSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z chrzanemAlmette z chrzanemAlmette ze szczypiorkiem i cebulkąAlmette ze szczypiorkiem i cebulkąAlmette z ziołamiAlmette z ziołamiŻyczymy smacznego!,
  • 1 żółtko,
  • łyżka kwaśnej śmietany,
  • posiekany koperek i natka pietruszki,
  • sól, biały pieprz,
  • papryka mielona
  • ząbek czosnku,
  • 20g masła,
  • łyżeczka tartej bułki lub otrąb.

Sos:
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka posiekanych świarzych ziół,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona i lekko wydrążyć. Dusić 5 minut w osolonym wrzątku, wyjąć z wywaru i osączyć.

Farsz:
Szynkę pokroić w paski i ułożyć na połówkach cukini. Utrzeć twaróg z żółtkami, kwaśną śmietaną, ziołami i przyprawami. Napełnić farszem cukinię, ułożyć na wierzchu wiórki masła, posypać tartą bułką i piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Cukinię odstawić w ciepłe miejsce na ogrzanym półmisku.

Sos z pieczenia zgęścić kwaśną śmietaną i ziołami. Przez chwilę podgrzewać. Można włożyć do sosu pokrojone ziemniaki. Podawać z ziemniakami lub pełnoziarnistym pieczywem albo kaszą perłową.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: