Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Cielęcina zapiekana pod beszamelem

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 50PLN


Na sos:
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • sól, pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player


Na sos:
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • sól, pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

Pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć na oliwie lub oleju. Ryż zalać  2 szklankami wody z  rozpuszczoną kostką rosołową. Ugotować. Przygotować sos: rozpuścić  masło, dodać mąkę, smażyć, aż  zasmażka zbieleje. Powoli dolewać mleko mieszając. Gotować beszamel, aż lekko zgęstnieje. W płaskim naczyniu żaroodpornym ułożyć najpierw warstwę ryżu, na nim pokrojone w plastry mięso, pieczarki i wszystko to zalać sosem beszamel. Po wierzchu posypać startym serem. Zapiekać do momentu, kiedy wierzch zaczyna się złocić.

Najnowsze komentarze