Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Ciecierzyca w pomidorowym sosie

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 100 PLN

  • 30 dag ciecierzycy lub  2 puszki konserwowej,
  • 2 szalotki,
  • marchew,
  • duży  ząbek czosnku,
  • puszka krojonych pomidorów  w soku,
  • 1/2 szklanki pokrojonych zielonych oliwek bez pestek,
  • 1/2 szklanki pokrojonych czarnych oliwek bez pestek,
  • średni jędrny pomidor,
  • szklanka startej na tarce fetySeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros z ziołamiPatros z ziołamiPatros naturalnyPatros naturalnyPatros z ziołamiPatros z ziołamiŻyczymy smacznego!(FetaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros z ziołamiPatros z ziołamiPatros naturalnyPatros naturalnyPatros z ziołamiPatros z ziołamiŻyczymy smacznego!),
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • łyżeczka posiekanego świeżego tymianku,
  • pieprz i ew. odrobinka soli,

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 30 dag ciecierzycy lub  2 puszki konserwowej,
  • 2 szalotki,
  • marchew,
  • duży  ząbek czosnku,
  • puszka krojonych pomidorów  w soku,
  • 1/2 szklanki pokrojonych zielonych oliwek bez pestek,
  • 1/2 szklanki pokrojonych czarnych oliwek bez pestek,
  • średni jędrny pomidor,
  • szklanka startej na tarce fetySeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros z ziołamiPatros z ziołamiPatros naturalnyPatros naturalnyPatros z ziołamiPatros z ziołamiŻyczymy smacznego!(FetaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros z ziołamiPatros z ziołamiPatros naturalnyPatros naturalnyPatros z ziołamiPatros z ziołamiŻyczymy smacznego!),
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • łyżeczka posiekanego świeżego tymianku,
  • pieprz i ew. odrobinka soli,

Sposób przygotowania:

1.Ciecierzyce opłukać ,zalać wodą  i odstawić na12 godzin, po czym ugotować na  niezbyt  miękko. Ciecierzycę w puszkach odsączyć z zalewy.
2.Posiekać  cebulę, dodać przeciśnięty ząbek czosnku i poddusić na oliwie
3.Marchew pokroić  w cienki makaronik, pomidory zmiksować, dodać  do cebuli wraz z przygotowaną ciecierzycą, dusić  5 minut, dodać pokrojone oliwki i posiekany tymianek oraz pieprz.
4.Przełożyć potrawę  do żaroodpornego naczynia, na wierzchu poukładać pokrojony w plasterki pomidor ,posypać startym serem.
5.Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C i zapiekać  potrawę na złoty kolor, przez 15 minut.

Najnowsze komentarze