Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Chłodnik z miętową górką

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN

  • 1 pęczek botwinki
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • 300 ml zsiadłego mleka
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki białego serkaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z czosnkiem niedźwiedzimAlmette z czosnkiem niedźwiedzimAlmette z ziołamiAlmette z ziołamiPatros naturalnyPatros naturalnyŻyczymy smacznego! mielonego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 8 rzodkiewek
  • kiełki lucerny
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • 2 świeże ogórki
  • listki świeżej mięty
  • łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1 pęczek botwinki
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • 300 ml zsiadłego mleka
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki białego serkaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z czosnkiem niedźwiedzimAlmette z czosnkiem niedźwiedzimAlmette z ziołamiAlmette z ziołamiPatros naturalnyPatros naturalnyŻyczymy smacznego! mielonego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 8 rzodkiewek
  • kiełki lucerny
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • 2 świeże ogórki
  • listki świeżej mięty
  • łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1.Botwinkę umyć i pokroić w cienkie paski, sparzyć przez 2 minuty w małej ilości wrzątku z dodatkiem odrobiny przyprawy uniwersalnej i octu. Ostudzić.
2.Posiekać czosnek i szczypiorek, pokroić rzodkiewkę w cienkie półplasterki. Pokroić ogórek wzdłuż, pozbawić nasion i zetrzeć na tarce z dużymi otworami.
3.Jogurt, zsiadłe mleko, śmietankę zmieszać z ostudzoną botwinką, dodać warzywa, doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na pół godziny.
4.Serek mielony wymieszać z posiekanymi listkami mięty i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
5.Wlać chłodnik na talerze i na środku każdego uformować górkę z serka miętowego. Udekorować kiełkami lucerny i resztą listków mięty.

Najnowsze komentarze