Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 30 PLN

Na ciasto:
  • 15 większych ziemniaków

Na farsz:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • 15 większych ziemniaków

Na farsz:

Sposób przygotowania:

1.Obrać ziemniaki. 5 z nich ugotować, utłuc na puree. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce, odcisnąć zachowując odciśnięty sok, kiedy się  ustoi zlać płyn a zebrany na dnie krochmal dodać  do surowych ziemniaków.
2.Surowe i ugotowane ziemniaki połączyć, posolić i dokładnie wyrobić ciasto ziemniaczane.
3.Twaróg zmiksować, dodać jajko, masło, sól; dokładnie wymieszać, dodać posiekany estragon lub miętę.
4.Formować kule wielkości niedużego jabłka, następnie spłaszczać je, nakładać porcję nadzienia, sklejać i formować owalne cepeliny.
5.W garnku zagotować kilka litrów wody, posolić ,wkładać cepeliny kolejno  po jednym lub po dwa, za chwilę następne, aby woda nie przestała wrzeć. Gotować 30 minut, po czym wyjmować łyżką cedzakową. Można podawać polane stopionym masłem lub kwaśna śmietaną

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: