Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Cepeliny z farszem z twarogu

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 30 PLN

Na ciasto:
  • pół kg surowych ziemniaków,
  • 30 dag gotowanych ziemniaków,
  • jajko,
  • sól

Na farsz:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • pół kg surowych ziemniaków,
  • 30 dag gotowanych ziemniaków,
  • jajko,
  • sól

Na farsz:

Sposób przygotowania:

1.Przygotować ciasto: zetrzeć obrane surowe  ziemniaki, odcisnąć sok, na przykład na sicie, zatrzymać jednak płyn, aby  osadził się krochmal na dnie,  który   po zlaniu wody, dodać do odsączonych ziemniaków. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez  praskę. Połączyć oba rodzaje ziemniaków, dodać sól, jajko i  wyrobić ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie, dodać  trochę maki ziemniaczanej.

2.Przygotować farsz: twaróg rozdrobnić  widelcem, dodać jajko i masło, koperek i sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszać.

3.Nabierać porcje ciasta wielkości  jabłka, formować z niego okrągły placek, na środku układać  farsz i zlepiać nadając typowy kształt cepelinom, czyli jajowaty.

4.Zagotować 4 litry wody z solą, gotować  30 minut, wyjmować łyżką wazową, podawać z dodatkiem śmietany  lub naturalnego jogurtu.

Najnowsze komentarze