Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 30 PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

Umyte surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z małymi dziurkami. Odcisnąć sok i odstawić, by krochmal osiadł na dnie naczynia. Wodę z wierzchu wylać a krochmal dodać do startych ziemniaków. Dodać ugotowane i utłuczone ziemniaki do surowych, wbić jajko, posolić i wyrobić na ciasto.

Przetrzeć przez sito twaróg, wbić jajko, dodać łyżeczkę masła, posiekany estragon, do smaku sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszać. Z ziemniaczanego ciasta robić kule wielkości sporego jabłka, spłaszczać na placek, nakładać na wierzch farsz serowy i zlepiać tworzą podłużne duże pyzy.

Zagotować w garnku posoloną wodę i wkładać do niej pyzy na 25 minut. Uważać by nie było zbyt gęsto, bo się zlepią. Wyjmować cedzakiem, polewać stopionym masłem i podawać.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: