Mamy już 5212 przepisy

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Cepeliny nadziewane serem

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 30 PLN

Na ciasto:
  • 50 dag surowych ziemniaków,
  • 30 dag ugotowanych ziemniaków,
  • jajko,
  • sól

Na farsz:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • 50 dag surowych ziemniaków,
  • 30 dag ugotowanych ziemniaków,
  • jajko,
  • sól

Na farsz:

Sposób przygotowania:

Przygotować farsz: widelcem wymieszać pokruszony ser, jajko, masło, koperek, sól i pieprz. Przygotować ciasto: obrać  surowe ziemniaki, zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć, odstawić. Ziemniaki przeznaczone do gotowania obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę  i ostudzić. Zebrać krochmal odciekający z surowych ziemniaków i odlać  płyn. Połączyć oba rodzaje ziemniaków, dodać sól i jajko, wyrobić ciasto.

Formować z ciasta placki wielkości połowy dłoni, nakładać  porcje farszu, zlepiać ciasto i formować owalne cepeliny. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, kiedy zawrze wrzucać cepeliny i gotować powoli 30 minut, po czym wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z dodatkiem śmietany lub tłuszczu ze skwarkami albo stopionym masłem.

Najnowsze komentarze