Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Carpaccio z pieczarek

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN

  • 30 dag dużych białych pieczarek
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka soku cytrynowego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • nieco mniej  niż pół  szklanki  oliwy z oliwek
  • świeżo mielony biały pieprz
  • spora szczypta świeżych lub pół takiej porcji suszonych ziół
  • pół szklanki  startego na drobnej jarzynowej tarce sera ParmezanSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros z pomidorami i bazyliąPatros z pomidorami i bazyliąPatros z pomidorami i bazyliąPatros z pomidorami i bazyliąPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołami śródziemnomorskimiŻyczymy smacznego!

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 30 dag dużych białych pieczarek
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka soku cytrynowego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • nieco mniej  niż pół  szklanki  oliwy z oliwek
  • świeżo mielony biały pieprz
  • spora szczypta świeżych lub pół takiej porcji suszonych ziół
  • pół szklanki  startego na drobnej jarzynowej tarce sera ParmezanSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros z pomidorami i bazyliąPatros z pomidorami i bazyliąPatros z pomidorami i bazyliąPatros z pomidorami i bazyliąPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołami śródziemnomorskimiŻyczymy smacznego!

Sposób przygotowania:

1.Przygotować sos: wymieszać sos sojowy, sól, pieprz, sok cytrynowy, drobno posiekane świeże lub suszone zioła, dodać oliwę  i stale mieszając doprowadzić do tego, aby powstał jednorodny sos. Spróbować, sos powinien mieć wyrazisty smak. W razie potrzeby doprawić według gustu.
2.Grzyby dokładnie oczyścić wycierając  kuchennym papierowym ręcznikiem lub obrać ze skórki, pokroić w jak najcieńsze, możliwie równej grubości plasterki.
3.Okrągły półmisek posmarować warstwą sosu, ułożyć  na nim koliście  „ na zakładkę” plasterki pieczarek, polać pozostałym sosem.
4.Wierzch carpaccio posypać startym parmezanem. W sezonie grzybowym potrawę tę warto przygotować z prawdziwków. Ma jeszcze doskonalszy smak.

Poznaj ser użyty w przepisie:

Parmezan

Najnowsze komentarze