Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN


Na sos:


  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • sól, pieprz
  • mielona gałka muszkatołowa do smaku.

Do posypania po wierzchu: 2 - 3 łyżki tartego sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiŻyczymy smacznego!.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player


Na sos:


  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • sól, pieprz
  • mielona gałka muszkatołowa do smaku.

Do posypania po wierzchu: 2 - 3 łyżki tartego sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiŻyczymy smacznego!.

Sposób przygotowania:

1.Obgotować rurki canelloni 5 - 6 minut, opłukać w zimnej wodzie i odłożyć.

2.Przygotować nadzienie: pieczarki posiekać, cukinie obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

3.Rozgrzać masło i obsmażyć najpierw grzyby 5 - 6 minut, po czym dodać cukinię i smażyć jeszcze 7 minut. Na koniec dodać pokrojone w drobną kostkę pomidory i po 2 minutach zdjąć z ognia, dodając starty żółty ser.

4.Dokładnie wymieszać nadzienie. Wkładać je małą łyżeczką do rurek (jeśli któraś pęknie, nie szkodzi). Układać na wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku.

5.Przygotować sos: rozpuścić masło w ganku, dodać mąkę, kiedy spieni się i zbieleje dolewać mleko energicznie mieszając. Gdyby utworzyły sie grudki można je rozbić mikserem. Gotować sos, aż lekko zgęstnieje, w trakcie gotowania posolić, doprawić pieprzem i gałką.

6.Zalać sosem canelloni ułożone na żaroodpornym półmisku, posypać po wierzchu startym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku o temperaturze 180 st C do momentu, kiedy ser zrumieni sie, to znaczy około 20-25 minut.

Najnowsze komentarze