Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słodko

  • na słono

  • < 50PLN

  • 6 jabłek (najlepiej renet),
  • 1 krążek sera camembertSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Valbon RougeValbon RougeValbon DeliceValbon DeliceValbon Brie oryginalnyValbon Brie oryginalnyŻyczymy smacznego!,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki niskoprocentowej śmietanki,
  • 3 łyżki soku cytrynowego,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 4 łyżki białego wina,
  • sól, pieprz,
  • szczypta startej gałki muszkatołowej.


Do posmarowania naczynia do zapiekania : 2 łyżki oliwy.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 6 jabłek (najlepiej renet),
  • 1 krążek sera camembertSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Valbon RougeValbon RougeValbon DeliceValbon DeliceValbon Brie oryginalnyValbon Brie oryginalnyŻyczymy smacznego!,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki niskoprocentowej śmietanki,
  • 3 łyżki soku cytrynowego,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 4 łyżki białego wina,
  • sól, pieprz,
  • szczypta startej gałki muszkatołowej.


Do posmarowania naczynia do zapiekania : 2 łyżki oliwy.

Sposób przygotowania:

Odkroić górną część jabłek, wydrążyć najpierw gniazda nasienne, potem poszerzyć otwór usuwając miąższ, który posiekać, dodać sok cytrynowy i wino, a następnie ser camembert drobno posiekany. Do posiekanego z jabłkami sera dodać śmietankę, jajka, cukier, gałkę muszkatołową i pieprz. Wymieszać farsz, napełnić nim jabłka przykrywając odciętymi wierzchami. Można dodatkowo posypać jabłka cukrem. Zapiekać 15 minut w nagrzanym do 180 st C piekarniku. Podawać jako znakomitą orzeźwiającą przystawkę .

Poznaj ser użyty w przepisie:

Camembert Le Rustique
Wersja słynnego francuskiego sera Camembert, pakowana w okrągłe pudełka z charakterystycznym papierem w biało-czerwoną kratkę. Camembert jest tradycyjnym typem sera z Normandii (północ Francji), powstaje z niepasteryzowanego mleka krowiego.

Najnowsze komentarze