Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Calzone z mięsem i cheddarem

Dodany , autor Pyza

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 50PLN

CIASTO:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • ok.szkl. ciepłego mleka
  • 3 dkg świeżych drożdży
  • po 1 łyżeczce soli i cukru
  • 2 łyżki oliwy + 1 czubata łyżka zimnego masła
  • 1 żółtko
  • po 1 łyżeczce granulowanego czosnku i ziół prowansalskich.

FARSZ:

  • 30-50dkg mięsa mielonego, drobiowego
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
  • sól, pieprz mielony, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, papryka mielona
  • 3-4 łyżki oleju

dodatkowo:
  • 20-30 dkg sera [ser[Cheddar
  • 1 łyżka oliwy do posmarowania ciasta przed wyrośnięciem,
  • 1 białko z jajka do posmarowania ciasta pierogów przed pieczeniem

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

CIASTO:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • ok.szkl. ciepłego mleka
  • 3 dkg świeżych drożdży
  • po 1 łyżeczce soli i cukru
  • 2 łyżki oliwy + 1 czubata łyżka zimnego masła
  • 1 żółtko
  • po 1 łyżeczce granulowanego czosnku i ziół prowansalskich.

FARSZ:

  • 30-50dkg mięsa mielonego, drobiowego
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
  • sól, pieprz mielony, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, papryka mielona
  • 3-4 łyżki oleju

dodatkowo:
  • 20-30 dkg sera [ser[Cheddar
  • 1 łyżka oliwy do posmarowania ciasta przed wyrośnięciem,
  • 1 białko z jajka do posmarowania ciasta pierogów przed pieczeniem

Sposób przygotowania:

CIASTO:
Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać cukier, wymieszać i odstawić na 10 min. Mąkę (2,5 szkl) przesiać, dodać sól, przyprawy, oliwę, żółtko jajka i masło pokrojone na małe kawałeczki - palcami rozetrzeć tak aby masło nie tworzyło grudek. Następnie wlać rozczyn i zagnieść dość miękkie ciasto, ew. podsypać troszkę mąki. Wyrobione dokładnie posmarować leciutko oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło, na ok. 30-45min.

FARSZ:
Cebulę i marchewkę oczyścić, cebulę posiekać, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać marchew, podsmażyć. Dodać mięso, smażyć mieszając i rozdrabniając. Kiedy zmieni kolor podlać ok. 1/3 szkl. wody i dusić ok. 20min. Następnie dodać koncentrat i przyprawić, gotować bez przykrycia żeby całość odparowała, ew. ponownie przyprawić - trzeba odparować płyn żeby nie wyciekał. Farsz przestudzić. Ser pokroić w drobną kostkę albo zetrzeć na tarce. Ciasto podzielić na 2-4 części. Rozwałkować na dość grube placki. Na jednej połowie każdego ułożyć porcję farszu i sera, przykryć drugą połową, zawinąć dobrze brzegi. Ew. ozdobić kawałeczkami ciasta. Posmarować roztrzepanym białkiem. Układać na blasze i piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10-15 min. aby farsz leciutko przestygł - inaczej wypłynie przy krojeniu. Dobre zarówno na gorąco jak i na zimno.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: