Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słodko

  • < 50PLN

  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 50 g drożdży świeżych w kostce
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 100 g roztopionej margaryny
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka

Nadzienie:

Dodatkowo:
  • 20 sztuk śliwek bez pestek
  • cukier puder

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 50 g drożdży świeżych w kostce
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 100 g roztopionej margaryny
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka

Nadzienie:

Dodatkowo:
  • 20 sztuk śliwek bez pestek
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

1.W podgrzanym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru, rozrabiamy drożdże. Odstawiamy na 10 minut by powiekszyły swą obęjtość.
2.Międzyczasie łączymy składniki nadzienia mieszając wszystko ze sobą.
3.Gdy rozczyn podwoi swą objętość wlewamy do miski, w której jest  wsypana mąka.
4.Jajka i żółtko rozmącamy z cukrem i wlewamy do miski.
5.Dokładnie wyrabiamy przez około 15 minut, a następnie wlewamy roztopioną margarynę.
6.Dalej wyrabiamy.
7.Odstawiamy w ciepłe miejsce miskę z ciastem drożdżowym na około 1 godzinę.(Jeśli mamy chłodno w mieszkaniu to postawmy miskę z ciastem koło gazówki, na której się coś gotuje. Podstawą wyrośnięcia ciasta jest dobre jego wyrobienie i temperatura około 21C.) Gdy ciasto urośnie wykładamy je na posypaną mąką stolnicę i lekko wałkujemy.
8.Szklanką wykrawamy kółka. Na każde nakładamy łyżeczkę nadzienia i 1 śliwkę oczywiście bez pestki.
9.Zlepiamy jak pączki. Sklejeniem układamy na posmarowanej masłem i posypanej mąką blaszce.
10.Pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temp. 175*. Posypujemy cukrem pudrem.
11.Robiłam pierwszy raz te bułki i znikały z talerza w mgnieniu oka.
* SMACZNEGO*
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: