Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 30 PLN


Do posmarowania wierzchu:
  • żółtko

Do posypania bułeczek:
  • 2 łyżki ziaren słonecznika

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player


Do posmarowania wierzchu:
  • żółtko

Do posypania bułeczek:
  • 2 łyżki ziaren słonecznika

Sposób przygotowania:

1.Mąkę połączyć  z proszkiem do pieczenia, solą, jajkiem, masłem, oliwą i jogurtem. Dokładnie wyrobić ciasto i owinięte w plastikowy woreczek włożyć na pól godziny do zamrażalnika.
2.Fetę rozetrzeć widelcem.
3.Wyjęte z zamrażalnika podzielić na  10 - 12 porcji, każdą na dłoni uformować w placuszek, na    środku ułożyć po odrobinie fety i  zlepić .
4.Na blaszce ułożyć papier do wypieków, układać  na nim bułeczki stroną spojenia do dołu.
5.Wierzch bułeczek posmarować rozbitym żółtkiem, posypać pestkami. Można  lekko nacisnąć bułeczki, aby nabrały płaskiego kształtu.
6.W piekarniku nagrzanym do 180 st. C piec bułeczki około pól godziny.

Najnowsze komentarze