Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

Do wysmarowania formy: 1 łyżka masła.
Do wysypania formy: 2 łyżki tartej bułki.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Do wysmarowania formy: 1 łyżka masła.
Do wysypania formy: 2 łyżki tartej bułki.

Sposób przygotowania:

Cebulę posiekać bardzo drobno, udusić na maśle pod przykryciem, zestawić z ognia, dodać tartą bułkę, starty ser, żółtka, siekaną natkę, wymieszać bardzo starannie. Ubić sztywną pianę z białek, pod koniec ubijania dodając cukier. Wymieszać ostrożnie z masą serową, doprawić całość solą i pieprzem. Formę budyniową wysmarować masłem, wysypać tartą bułką, wlać masę do trzech czwartych wysokości, zamknąć formę i gotować od momentu wrzenia 45 minut.
Uwaga! Budyń można także wypiec w nagrzanym piekarniku.
Podawać z ostrym sosem pomidorowym lub grzybowym.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: