Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Budyń jabłkowy z twarogiem

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 30 PLN

  • 20 dag twaroguSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z bazyliąAlmette z bazyliąAlmette ze szczypiorkiem i cebulkąAlmette ze szczypiorkiem i cebulkąAlmette jogurtowyAlmette jogurtowyŻyczymy smacznego! trzykrotnie mielonego lub innego, miękkiego i nie kwaśnego,
  • 50 dag jabłek,
  • cytryna,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • pół opakowania cukru waniliowego z prawdziwą wanilią,
  • 4 jaja,
  • 3/4 szklanki tartej bułki,

Do posmarowania formy  do budyniu:
  • łyżka masła 

Do wysypania formy:
  • 2 łyżki tartej bułki

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 20 dag twaroguSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z bazyliąAlmette z bazyliąAlmette ze szczypiorkiem i cebulkąAlmette ze szczypiorkiem i cebulkąAlmette jogurtowyAlmette jogurtowyŻyczymy smacznego! trzykrotnie mielonego lub innego, miękkiego i nie kwaśnego,
  • 50 dag jabłek,
  • cytryna,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • pół opakowania cukru waniliowego z prawdziwą wanilią,
  • 4 jaja,
  • 3/4 szklanki tartej bułki,

Do posmarowania formy  do budyniu:
  • łyżka masła 

Do wysypania formy:
  • 2 łyżki tartej bułki

Sposób przygotowania:

Cytrynę otrzeć na tarce ze skórki. Jabłka obrać  ze skórki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce, skropić sokiem cytrynowym, aby nie ściemniały. Ubić na sztywno pianę z białek, pod koniec dodając po trochu cukier i nadal ubijając. Do ubitej piany dodać żółtka i cukier waniliowy, tartą  bułkę oraz twaróg i starte jabłka. Wymieszać. Posmarować masłem formę do budyniu, wysypać   tartą  bułką i przełożyć do niej masę twarogowo-jabłkową, zamknąć  szczelnie  formę budyniową. Gotować w naczyniu z wrzącą  wodą  około godziny. Najsmaczniejszy jest budyń na gorąco.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: