Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Bryndza w cieście pierogowym

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

Z mąki, jajka, szczypty soli i połowy szklanki wody zagnieść elastyczne ciasto i odłożyć. Botwinę po umyciu i osączeniu zblanszować  przelewając wrzątkiem i drobno posiekać. Szczypiorek też po umyciu posiekać i wymieszać z bryndzą oraz drobno pokrojonym pieczonym mięsem kurczaka. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie wymieszać ten farsz z posiekana botwiną. Ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy i szklanka wykroić krążki na pierogi. Na każdy nałożyć farsz i zlepić brzegi robiąc ozdobną falbankę. Zagotować w garnku posoloną wodę z kilkoma kroplami oliwy. Wrzucać partiami pierogi i gotować minutę od wypłynięcia. Wyjęte polać masłem i podawać gorące.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: