Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 25 dag startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiŻyczymy smacznego!
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1-2 łyżki mąki
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki
  • 1-2 cebula
  • tarta gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka przyprawy warzywnej typu Vegeta
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól
  • tłuszcz do posmarowania tortownicy

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 25 dag startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiŻyczymy smacznego!
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1-2 łyżki mąki
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki
  • 1-2 cebula
  • tarta gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka przyprawy warzywnej typu Vegeta
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól
  • tłuszcz do posmarowania tortownicy

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać ,ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej, odparować i przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę lub praskę. Dodać przesianą mąkę, żółtko i około pół szklanki wrzącego mleka, tak aby powstało dość gęste puree -jeśli masa okaże się zbyt gęsta- można dodać więcej mleka. Tortownicę zatłuścić i wyłożyć masą ziemniaczaną , oprószyć tartą gałką muszkatołową.

Cebule zetrzeć na tarce lub lak najdrobniej posiekać, rozłożyć równomiernie na cieście ziemniaczanym ,posypać tartym serem i ziołami prowansalskimi, pokropić śmietaną .Wstawić do nagrzanego piekarnika na ( 200 stopni ) i upiec na złoty kolor. Podawać z naturalnym jogurtem lub kefirem , a w wersji bardziej uroczystej - z wytrawnym białym winem .Dobrym uzupełnieniem są rzodkiewki .Można je podać w całości lub pokroić w plasterki i posypać nimi gotowy placek.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: