Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN

  • 1 kg ziemniaków
  • 3/4 kg brukselki
  • sól

Na sos:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1 kg ziemniaków
  • 3/4 kg brukselki
  • sól

Na sos:

Sposób przygotowania:

1.Ugotować obrane i pokrojone  na ćwiartki ziemniaki i brukselkę, osobno każde z warzyw po 10 minut. Odsączyć, wymieszać i rozłożyć w żaroodpornym naczyniu.
2.Przygotować sos: rozpuścić masło, dodać mąkę i kiedy lekko zaczyna się złocić wlewać energicznie  mieszając mleko, chwilę gotować, aż sos się lekko zagęści.
3.Do sosu dodać pokrojony ser topiony i starty żółty ser i już niego tują mieszać aż oba się rozpuszczą. Doprawić pieprzem, solą i startą gałką muszkatołową.
4.Sosem zalać ziemniaki i brukselkę. W nagrzanym do 180 st. C zapiekać potrawę około 20 - 30 minut.

Najnowsze komentarze