Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 30 PLN

  • 1 kg brukselki,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka soli.


Na beszamel:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • sól, pieprz,
  • szczypta startej gałki muszkatołowej.


Do wysmarowania naczynia :

  • 1 łyżeczka masła


Do posypania po wierzchu:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1 kg brukselki,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka soli.


Na beszamel:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • sól, pieprz,
  • szczypta startej gałki muszkatołowej.


Do wysmarowania naczynia :

  • 1 łyżeczka masła


Do posypania po wierzchu:

Sposób przygotowania:

Brukselkę obrać usuwając uszkodzone listki. W garnku zagotować 8 - 10 szklanek wody, dodać cukier i sól. Do wrzącej wody wrzucić brukselkę i gotować 15 minut bez przykrycia.

Przygotować beszamel: rozpuścić w garnku masło, dodać mąkę. Kiedy zasmażka zbieleje wlewać cienkim strumyczkiem mleko energicznie mieszając, aż sos zgęstnieje. Pod koniec doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Brukselkę odsączyć. Ułożyć w lekko wysmarowanym masłem naczyniu. Zalać gęstym beszamelem, posypać po wierzchu startym serem.

Zapiekać w piekarniku o temperaturze 180 st. C około 25 – 30 minut, do momentu, kiedy ser się rozpuści.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: