Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 30 PLN

  • nieduży kalafior,
  • takiż brokuł,
  • cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • gałka muszkatołowa,
  • 1/2 l mleka,
  • 15 dag sera CheddarSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:biało-czerwonybiało-czerwonySer topiony CheddarSer topiony CheddarSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerŻyczymy smacznego!.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • nieduży kalafior,
  • takiż brokuł,
  • cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • gałka muszkatołowa,
  • 1/2 l mleka,
  • 15 dag sera CheddarSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:biało-czerwonybiało-czerwonySer topiony CheddarSer topiony CheddarSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerŻyczymy smacznego!.

Sposób przygotowania:

Warzywa podzielić na pojedyncze różyczki i przelać wrzątkiem z odrobiną soli i cukru czyli zblanszować. Pokroić obraną cebulę w piórka. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać w nim różyczki brokułu, kalafiora i piórka cebuli. Doprawić startą gałką muszkatołową, pieprzem i solą.

Z mleka, masła i mąki zrobić beszamel podgrzewając i mieszając. Gdy wystarczająco zgęstnieje zalać warzywa. Posypać z wierzchu grubo startym na tarce cheddarem. Zapiekać w temperaturze 180 st. C przez kwadrans aż ser się roztopi i będzie złocisty.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: