Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 100 PLN

  • 600g świeżych malin,
  • 500g sera białegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros naturalnyPatros naturalnyAlmette z bazyliąAlmette z bazyliąAlmette z czosnkiem niedźwiedzimAlmette z czosnkiem niedźwiedzimŻyczymy smacznego! 3-krotnie mielonego albo takiego z wiaderka,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szkl. cukru drobnego + 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 4 lekko czubate łyżeczki żelatyny w proszku,
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej w proszku,
  • 2-3 brzoskwinie,
  • sok z połowy cytryny,
  • 3 łyżki cukru.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 600g świeżych malin,
  • 500g sera białegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros naturalnyPatros naturalnyAlmette z bazyliąAlmette z bazyliąAlmette z czosnkiem niedźwiedzimAlmette z czosnkiem niedźwiedzimŻyczymy smacznego! 3-krotnie mielonego albo takiego z wiaderka,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szkl. cukru drobnego + 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 4 lekko czubate łyżeczki żelatyny w proszku,
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej w proszku,
  • 2-3 brzoskwinie,
  • sok z połowy cytryny,
  • 3 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

Naszykować miskę, jedną dużą albo 2 mniejsze. Posmarować ją wewnątrz cieniutko olejem i wyłożyć folią spożywczą. Maliny przebrać, ew. opłukać i dokładnie osączyć. Brzoskwinie sparzyć, obrać ze skórki, podzielić na cząsteczki albo w kostkę. W garnuszku zagotować 1,5 szkl. wody z sokiem z cytryny i 2 łyżkami cukru. Obgotować kawałki brzoskwiń przez 1 minutę, wyjąć je i osączyć, a w gorącym płynie rozpuścić galaretkę w proszku.
Jajka umyć, sparzyć. Wybić do miski, utrzeć z cukrem do białości. Następnie dodać ser, esencję, wymieszać. Na koniec dodać żelatynę dobrze rozpuszczoną w 1/3 szkl. gorącej wody. Do masy dodać połowę malin i pokrojone brzoskwinie, wymieszać i przełożyć masę do miski, wyrównać powierzchnię. Odstawić do lodówki do stężenia. Kiedy całkiem zastygnie na wierzch wylać ostudzoną, tężejącą galaretkę brzoskwiniową. Zostawić w lodówce na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Resztę malin (kilka zostawić do dekoracji) przełożyć do rondelka, dodać 1-2 łyżki wody i 2 łyżki cukru. Zagotować na małym ogniu aż maliny puszczą sok. Przetrzeć przez sito i ostudzić.
Stężały deser wyjąć na talerz odwracając miskę do góry dnem. Zdjąć folię. Deser polać musem malinowym, przybrać całymi malinami.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: