Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Bliny włościańskie z sosem twarogowym

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 50PLN

  • 2 czerstwe kajzerki,
  • szklanka mleka,
  • 6 ziemniaków,
  • 3 jaja,
  • 3 dag drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • sól, pieprz. 

Do smażenia:
  • pół szklanki oleju

Na sos:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 2 czerstwe kajzerki,
  • szklanka mleka,
  • 6 ziemniaków,
  • 3 jaja,
  • 3 dag drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • sól, pieprz. 

Do smażenia:
  • pół szklanki oleju

Na sos:

Sposób przygotowania:

1.Bułki pokroić na kawałki i zalać mlekiem. Kiedy nasiąkną - odcisnąć i rozdrobnić.

2.Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce i odcisnąć nadmiar soku.

3.Drożdże rozmieszać z  dwoma łyżeczkami ciepłego mleka  oraz cukrem, odstawić do wyrastania. 

4.Połączyć bułki z ziemniakami i wyrośniętymi drożdżami, dodać  jaja, wymieszać i odstawić ciasto  na 2 godziny, nakryte czystą ściereczką.

5.Po wyrośnięciu  dodać sól, pieprz i ręcznie wyrobić ciasto. Formować owalne bliny i  piec je na patelni z rozgrzanym olejem, po czym układać na kuchennym papierowym ręczniku, aby osączyć  nadmiar tłuszczu.

6.Przygotować sos twarogowy: bardzo drobno posiekać  cebulę dodać utarty widelcem twaróg oraz  śmietanę i wszystko dokładnie wymieszać widelcem, doprawić rozmarynem, solą i  pieprzem. Gorące bliny podawać z zimnym sosem twarogowym.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: