Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Biszkopt z owocami i kremem z sera mascarpone

Dodany , autor Konto usunięte

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 50PLN


Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player


Sposób przygotowania:

1. Oddzielić żółtka od białek i ubić je na sztywno z cukrem. Do białek dodać po jednym żółtku i ubijać. W osobnym naczyniu zmieszać mąki i proszek i powoli dodawać do piany.
2. Ciasto wylać na nasmarowaną masłem tortownicę o średnicy 24 cm albo na dwie po 18 cm - trzeba wylać mniej więcej po połowie ciasta na każdą.
3. Piec od 30 do 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
4. Z sera mascarpone (250 g) i ubitej na sztywno bitej śmietany -ok. 100 g - 36% śmietany plus łyżka cukru miałkiego - zrobić lekki krem. Trzeba ser i śmietanę dokładnie wymieszać.
5. Na upieczone i ostudzone ciasto położyć mascarpone - rozsmarować dokładnie i wstawić do lodówki aż przestygnie.
6. W tym czasie zrobić galaretkę o dowolnym smaku. Ostudzić i wstawić do lodówki by zaczęła tężeć, ale nie wolno dopuścić by stężała na dobre.
7. Na cieście i mascarpone ułożyć owoce
- zima z puszki - latem świeże - i zalać odrobina tężejącej galaretki, wstawić do lodówki aż stężeje i powoli dolewać galaretkę, aż powstanie ładna, solidna warstwa przykrywająca owoce.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: