Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 30 PLN

Na ciasto:
  • 25 dag mąki,
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego,
  • pół łyżeczki octu,
  • sól

Na farsz:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • 25 dag mąki,
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego,
  • pół łyżeczki octu,
  • sól

Na farsz:

Sposób przygotowania:

1.Zrobić ciasto z mąki, kilku łyżek wody, octu i szczypty soli. Zagniatać, aż będzie elastyczne i samo odejdzie od
dłoni.

2.Podzielić ciasto na 8 małych kulek, posmarować je olejem i odstawić w ciepłe miejsce na trzy kwadranse.

3.Rozetrzeć bryndzę, dodać ser i połowę mleka.

4.Rozwałkować i rozciągnąć ciasto w kształt koła (tak jak ciasto strudlowe).

5.Tortownice (duże – 25 cm średnicy) posmarować masłem. Na dnie ułożyć ciasto, skropić roztopionym masłem i nałożyć warstwę bryndzy. Powtarzać operację aż do wyczerpania placków ciasta. Wierzchniego płatu nie pokrywać serem.

6.Całość polać mlekiem z rozkłóconymi  jajkami i stopionym masłem. Piec trzy kwadranse w temperaturze 190 st. C.

Najnowsze komentarze