Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Bakłażany zapiekane

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

Bakłażany umyć, osuszyć, pokroić w  półcentymetrowej grubości  plastry, posolić  i odstawić. Po 30 minutach opłukać i osuszyć, na dolewanej po trochu oliwie obsmażyć na patelni  bakłażany z obu stron, po czym odłożyć je do odsączenia nadmiaru tłuszczu na kuchennym papierowym ręczniku. Pomidory pokroić w plastry.

Plastry bakłażanów i pomidorów układać w  żaroodpornym naczyniu naprzemiennie, jak dachówkę, posypać  bazylią  i pieprzem. Przygotować sos: wymieszać oba rodzaje śmietany, dodać parmezan, posiekany drobno czosnek i jaja, doprawić  solą i pieprzem. Sosem polać  ułożone w naczyniu warzywa, posypać  po wierzchu startym serem tylżyckim. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C i zapiekać w nim potrawę  do momentu, kiedy wierzch nabierze złotego koloru.

Najnowsze komentarze