Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 100 PLN

  • 3 bakłażany
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • czerwona, zielona i żółta papryka
  • 2 cukinie
  • 5 pomidorów
  • 2 czerwone cebule
  • 50 dag twardego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego! koziego
  • 3 łyżki płynnego miodu

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 3 bakłażany
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • czerwona, zielona i żółta papryka
  • 2 cukinie
  • 5 pomidorów
  • 2 czerwone cebule
  • 50 dag twardego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego! koziego
  • 3 łyżki płynnego miodu

Sposób przygotowania:

1.Bakłażany poprzekrawać na połówki, wydrążyć część miąższu i pokroić go w kostkę. Miąższ  w połówkach bakłażana ponacinać nożem w kratkę, oprószyć solą, pieprzem, połową  tymianku i posypać przeciśniętym przez praskę  1 ząbkiem  czosnku.
2.Bakłażany ułożyć na blaszce, nakryć z wierzchu arkuszem aluminiowej folii.
3.W piekarniku nagrzanym do 180 °C piec  około 25 minut, powinny zmięknąć.
4.Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać  ze skórki, pokroić  w kostkę, cukinię pokroić w kostkę, paprykę  po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać, pozostały czosnek przecisnąć przez praskę.
5.W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę, czosnek i cukinię oraz pokrojony miąższ bakłażanów, dusić  doprawiając pozostałym tymiankiem, solą i pieprzem.
6.Nadzieniem napełnić upieczone połówki bakłażanów, przykryć pokrojonym na plastry kozim serem, lekko polać miodem.
7.Nagrzać piekarnik do 180°C i zapiekać bakłażany 15 minut.

Najnowsze komentarze