Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Bakłażany zapiekane

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

  • 2 bakłażany,
  • 40 dag żółtego sera w plasterkachSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser topiony KwartettSer topiony KwartettSer topiony EmmentalerSer topiony EmmentalerSer żółty GoudaSer żółty GoudaŻyczymy smacznego!,
  • ćwierć szklanki oliwy z oliwek,
  • 4 jędrne, duże pomidory,
  • 2 łyżki porwanych listków bazylii,
  • łyżeczka suszonego oregano

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 2 bakłażany,
  • 40 dag żółtego sera w plasterkachSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser topiony KwartettSer topiony KwartettSer topiony EmmentalerSer topiony EmmentalerSer żółty GoudaSer żółty GoudaŻyczymy smacznego!,
  • ćwierć szklanki oliwy z oliwek,
  • 4 jędrne, duże pomidory,
  • 2 łyżki porwanych listków bazylii,
  • łyżeczka suszonego oregano

Sposób przygotowania:

1.Bakłażany umyć, pociąć na plastry grubości 1 cm, posolić  odstawić. Po tym czasie wytrzeć bakłażany papierowym kuchennym ręcznikiem.

2.Pomidory poprzekrawać na czubku na krzyż, polać 
wrzątkiem i zdjąć skórkę, pokroić w plasterki.

3.W  żaroodpornym naczyniu, na  posmarowanym   obficie oliwą dnie, ułożyć plasterki bakłażana, na nich plasterki pomidorów, na wierzchu położyć  plasterki sera, posypać ziołami i zapiec w nagrzanym do 180st. C piekarniku około 20 minut.

Najnowsze komentarze