Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 100 PLN

  • 2 bakłażany
  • garść świeżych liści bazylii
  • 500g sosu pomidorowego (ja używam Tomatera Primo Gusto, jest smaczny i wygodnie pakowany)
  • 2 przeciery pomidorowe (takie małe, w puszkach)
  • 100 ml wody
  • 125g sera MozzarellaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty TrioSer żółty TrioSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiŻyczymy smacznego!, startej na wiórki
  • ParmezanSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros z ziołamiPatros z ziołamiPatros z pomidorami i bazyliąPatros z pomidorami i bazyliąPatros z ziołamiPatros z ziołamiŻyczymy smacznego! tarty (nie przesadzam tu z jakością i daję tarte Corregio, do takich celów jest w sam raz)
  • okruszki z chleba (albo z bułki, chociaż idealne byłyby z ciemnego pieczywa)
  • kapary (nie są obowiązkowe)
  • anchois (nie są obowiązkowe)
  • sól, pieprz
  • oliwa

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 2 bakłażany
  • garść świeżych liści bazylii
  • 500g sosu pomidorowego (ja używam Tomatera Primo Gusto, jest smaczny i wygodnie pakowany)
  • 2 przeciery pomidorowe (takie małe, w puszkach)
  • 100 ml wody
  • 125g sera MozzarellaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty TrioSer żółty TrioSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiŻyczymy smacznego!, startej na wiórki
  • ParmezanSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros z ziołamiPatros z ziołamiPatros z pomidorami i bazyliąPatros z pomidorami i bazyliąPatros z ziołamiPatros z ziołamiŻyczymy smacznego! tarty (nie przesadzam tu z jakością i daję tarte Corregio, do takich celów jest w sam raz)
  • okruszki z chleba (albo z bułki, chociaż idealne byłyby z ciemnego pieczywa)
  • kapary (nie są obowiązkowe)
  • anchois (nie są obowiązkowe)
  • sól, pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Nagrzać piekarnik do 200C. Na blachę wylać nieco oliwy i rozprowadzić po całości. Na talerz płaski nalać odrobinę wody, na drugi wysypać okruszki i część parmezanu. Bakłażana pokroić w okrągłe plastry, zamoczyć każdy w wodzie a potem w mieszance na drugim talerzu.

2 bakłażany zajmą dwie spore blachy. Można to też zrobić 1 blachą, na raty. Bakłażany ułożyć na płask na blasze (1 warstwę!) i wstawić do piekarnika na około 10 minut. Po tym czasie sprawdzić, powinny być nieco przypieczone. Odwrócić je na drugą stronę.

W garnku średniej wielkości wymieszać sos pomidorowy, przeciery, wodę, posiekaną bazylię, sól i pieprz. W naczynie żaroodporne wlać odrobinę oliwy, rozprowadzić po dnie, po czym wylać kilka łyżek sosu pomidorowego.

Kiedy wszystkie bakłażany będą gotowe, ułożyć z nich jedną warstwę, polać je połową sosu, posypać połową mozzarelli (i ewentualnie kaparami i/lub anchois, ale tu się nie upieram, bo wiem, że są ludzie, dla których te smaki są nie do zniesienia). Następnie ułożyć drugą warstwę. Ponieważ mam trochę za duże naczynie albo za mało miałam bakłażanów, ułożyłam plaster na plastrze, ale można je też ułożyć tak, żeby zachodziły na siebie. Polać drugą połową sosu, posypać resztą mozzarelli i poprawić parmezanem.

Piec około 10 minut.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: