Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN


sos czosnkowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • świeży koperek

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player


sos czosnkowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • świeży koperek

Sposób przygotowania:

Karkówkę rozbijamy dłonią, nacieramy przyprawa do gyrosa, odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasien a plastrach układamy pokrojone w plastry pieczarki (dużo, bo podczas pieczenia zmniejszą swoją objętość), na pieczarki ścieramy ser żółty i na wierzch wyciskamy szprycą majonez (po upieczeniu utworzy sie pyszna skorupka).

Układamy na blasze i pieczemy ok 30 minut w temp. 180 st. C, zbierając z blaszki tworzący sie sos. Karkówka ma być upieczona, nie ugotowana. Zebrany sos zagęszczamy mąką ze śmietanką, doprawiamy i podajemy do karkówki. Dodatkowo przygotowujemy sos czosnkowy: mieszamy majonez z jogurtem naturalnym, dodajemy przecisniety przez praske czosnek, sól, pieprz i koperek i pałaszujemy danie z apetytem.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: