Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słodko

  • < 30 PLN

Na ciasto:
  • 2 niepełne szklanki mąki
  • 3 jaja
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • 2/3 kostki masła

Do posmarowania foremek na babki:
  • 2 łyżki masła

Jako nadzienie:
  • pół słoika dżemu śliwkowego lub powideł

Na masę serową:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • 2 niepełne szklanki mąki
  • 3 jaja
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • 2/3 kostki masła

Do posmarowania foremek na babki:
  • 2 łyżki masła

Jako nadzienie:
  • pół słoika dżemu śliwkowego lub powideł

Na masę serową:

Sposób przygotowania:

1.Jaja ubić z cukrem pudrem na pulchną masę (najlepiej mikserem), dodać do mąki wraz z pokrojonym na kawałki masłem. Zagnieść  ciasto, w foliowej torebce umieścić je w lodówce  na godzinę.
2.Po godzinie rozwałkować ciasto i wylepić  nim dokładnie posmarowane masłem foremki na babki. Ponakłuwać dno babeczek widelcem.
3.Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C  i piec babeczki mniej więcej 10 minut, do momentu, kiedy się zrumienią.
4.Zmiksować ser z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym.
5.Do upieczonych babeczek na dno wkładać łyżeczkę  dżemu lub powideł, nakrywać masą serową.
6.Piekarnik nagrzać do 200°C i zapiekać  w nim babeczki kolejne 10 minut.
7.Babeczki wyjmować z foremek jeszcze  lekko ciepłe.

Najnowsze komentarze