Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 100 PLN


Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player


Sposób przygotowania:

Sandacza sprawić, wyfiletować. Jeśli używamy filetów, wystarczy pokroić je na porcje, na ile to możliwe, usunąć ości i posolić. Obsmażyć kawałki ryby na łyżce masła. Ziemniaki ugotować w mundurkach w taki sposób, aby nie były zbyt miękkie, odcedzić, obrać, pokroić w plasterki. Jaja na twardo obrać ze skorupek i pokroić w plasterki. Naczynie do zapiekania, najlepiej o kształcie zbliżonym do babki, wysmarować dokładnie łyżką masła. Układać w nim najpierw warstwę ziemniaków, lekko posolić, posypać odrobiną startego sera Gruyere, na nim ułożyć rybę, znów ser, następnie plasterki jaj, które posypać solą i pieprzem, znów odrobiną sera i tak do wyczerpania się składników. Ostatnią  warstwę stanowić powinny ziemniaki. Śmietanę doprawić solą oraz  pieprzem i zalać  nią potrawę. Na suchej patelni zrumienić tartą bułkę, dodać masło i wymieszać, po czym wyłożyć ją na wierzch zapiekanki. W nagrzanym do 190 - 200 st C piekarniku zapiekać godzinę. Wyłożyć, jak babę na półmisek.

Najnowsze komentarze