Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Aligot czyli ziemniaki na sposób wykwintny

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN

  • 1 kg ziemniaków
  • pół kg startego sera EmmentalerSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser topiony GoudaSer topiony GoudaSer topiony CamembertSer topiony CamembertSer topiony Z szynkąSer topiony Z szynkąŻyczymy smacznego! lub innego podobnego
  • nieco mniej niż pół szklanki mleka( ok.100 ml)
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1 kg ziemniaków
  • pół kg startego sera EmmentalerSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser topiony GoudaSer topiony GoudaSer topiony CamembertSer topiony CamembertSer topiony Z szynkąSer topiony Z szynkąŻyczymy smacznego! lub innego podobnego
  • nieco mniej niż pół szklanki mleka( ok.100 ml)
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:


1.Ziemniaki obrać , umyć  i ugotować w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić, odparować i przecisnąć przez praskę  do ziemniaków lub bardzo dokładnie utłuc tłuczkiem.
2.Do ziemniaków dodać  gorące mleko, masło i przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany  czosnek, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
3.Garnek  z ziemniaczanym puree wstawić  do drugiego, większego naczynia  z wrzącą wodą, ustawić na niewielkim ogniu ,aby utrzymywana była wysoka temperatura.
4.Mieszając wsypywać do puree starty ementaler, aż masa stanie się ciągnąca i lśniąca. Podawać od razu.
Jest to doskonałe i smakowite danie aromatyczne i sycące.

Poznaj ser użyty w przepisie:

Emmentaler

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: