Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN

  • duża cukinia
  • 20 dag pieczarek
  • łyżka oleju
  • nieduża cebula
  • szklanka startego na grubej jarzynowej tarce żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiŻyczymy smacznego!
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • pół szklanki tartej bułki
  • sól, pieprz

Do wysmarowania żaroodpornego naczynia:
  • łyżka masła

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • duża cukinia
  • 20 dag pieczarek
  • łyżka oleju
  • nieduża cebula
  • szklanka startego na grubej jarzynowej tarce żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiŻyczymy smacznego!
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • pół szklanki tartej bułki
  • sól, pieprz

Do wysmarowania żaroodpornego naczynia:
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

1.Cukinie obrać, pokroić  w  grube plastry, posolić i odstawić, aby puściła sok.
2.Na patelni rozgrzać  łyżkę oleju i podsmażyć na nim posiekaną drobno cebulę, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć doprawiając solą i pieprzem.
3.W wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę plastrów cukinii, posypać  lekko solą i pieprzem, na niej podsmażone pieczarki, następnie starty ser i na koniec warstwę  tartej bułki .
4.Wymieszać jajko z mlekiem i zalać zapiekankę. Nakryć pokrywką.
5.W nagrzanym do 180°C piekarniku zapiekać potrawę około 20 minut, po czym  jeszcze po zdjęciu pokrywki dodatkowe 5 minut, aby się zrumieniła.

Najnowsze komentarze