• W roku 1927 powstaje pierwsza wytwórnia sera topionego Hochland. Przyczynia się do tego kupiec Robert Reich oraz Georg Summer – jeden z właścicieli hurtowni Emmentalera Bonifaz Kohler KG w Goßholz. Pierwsza produkcja serów topionych, na które panuje wówczas moda, rozpoczyna się w piwnicy fabryki kapeluszy słomkowych w Goßholz! W tym czasie odpowiadającą na ogólne zapotrzebowanie cechą serów Hochland jest długi okres przydatności do spożycia. Ser topiony cieszy się dużą popularnością, co sprawia, że firma otwiera kolejną fabrykę. Odtąd Hochland będzie rozszerzać swoją działalność, pracując nad uszlachetnianiem serów, rozwijając paletę ich smaków i budując własne maszyny do produkcji.

  • W roku 1993 zostaje powołana do życia spółka Hochland Polska. Dwa lata później rusza pierwsza produkcja serów Hochland w Polsce, w nowoczesnej fabryce w Kaźmierzu pod Poznaniem. Kolejne lata działalności firmy Hochland w Polsce to ciągły rozwój dystrybucji. W roku 2000 startuje produkcja w Baranowie koło Ostrołęki, a w 2002 roku w Węgrowie. Miarą sukcesu Hochland jest z jednej strony wielkość produkcji sprzedanej i udziały rynkowe (Hochland jest liderem na rynku serów topionych, kremowych twarogowych, a Valbon jedną z czołowych marek na rynku serów miękkich pleśniowych), a z drugiej szereg nagród przyznanych nam przez niezależne instytucje i gremia.

  • Firma Hochland zaprasza wszystkich do udziału w tworzeniu sera.

    Dajemy szanse na stworzenie sera, zachęcamy do przesyłania ulubionych, nowatorskich przepisów na ser oraz do stworzenia projektu etykiety sera topionego w bloczku. Wpływając na wizerunek firmy współtworzysz jej historię.