Forum

Mamy już 11991 zarejestrowanych użytkowników

Mamy 500 tematy na forum.
Ostatnio zarejestrował(a) się ewapro14
Przywitaj się z nią / nim!

Nowy wątek - załóż

Sery - podróże i kultura / Co do sera?

Autor Treść posta
lady44

Liczba postów: 100

Post opublikowany 2008-08-13 15:59:04

Co proponujecie do sera?
Ja słyszałam,że do sera można np. pic piwo albo wino. Tak robią podobno we Francji.
Cytuj Zgłoś do moderacji
AnUcHnA17

Liczba postów: 3376

Post opublikowany 2008-08-13 18:35:42

tak to prawda zwłaszcza do serów pleśniowych , które osobiście uwielbiam popijam białe półwytrawne wino...
Cytuj Zgłoś do moderacji
mango5

Liczba postów: 212

Post opublikowany 2008-08-13 21:51:58

Anucho zastanów się najpierw co piszesz,a potem wyświetlaj tekst na forum, zastanów się co wypisujesz na tym forum, tu są sprawy istotne ,serowe i piękne.
Cytuj Zgłoś do moderacji
MB

Liczba postów: 972

Post opublikowany 2008-08-14 09:30:57

Ser i wino to para idealna. Taki duet sprawdza się zarówno w zaciszu domowym, jak i na wystawnych przyjęciach.
Można kierować się w doborze wina własnym smakiem, ale jeśli na przyjęciu będzie więcej osób warto zastosować prostą zasadę: lekki ser - delikatne wino, intensywniejszy smakowo ser - mocne wino.
Ser nie powinien dominować nad dobrym winem, aby nie zabić jego bukietu. Z drugiej strony niejedno przeciętne wino zyskuje przy serze, który może pomóc wydobyć z niego to co najlepsze.
Zatem w zasadzie dowolność i jak mi się zdarza - eksperymentowanie z połączeniem smaków. Nos i kubki smakowe to najlepsze testery.
Cytuj Zgłoś do moderacji
mango5

Post opublikowany 2008-08-14 13:17:36

Owszem wino tak, ale z umiarem, nie wolno przesadzać z alkoholem, ponieważ prowadzi do uzależnień i wielu problemów.
Cytuj Zgłoś do moderacji
MB

Post opublikowany 2008-08-14 14:25:46

Do sera, który się podaje na ciepło natomiast idealnie pasuje zimne piwo.

Poza tym podaje się przecież również sery z dodatkami np. owocowymi (często winogrona), orzechami, krakersami. Wczoraj zjadłam ser żółty z żurawiną niskosłodzoną i jak na mój gust i pierwsze podejście było to połączenie smakowo całkiem niezłe.
Cytuj Zgłoś do moderacji
lady44

Post opublikowany 2008-08-15 13:51:05

Szczerze mówiąc jeszcze nie spotkałam się z serami z dodatkiem owoców.To musi ciekawie smakować:)
Cytuj Zgłoś do moderacji
centaurea

Liczba postów: 1

Post opublikowany 2008-08-15 13:58:13

A słyszałeś kiedyś o serkach homogenizowanych;) to serki z owocami i wszystkie na słodko...
Cytuj Zgłoś do moderacji
lady44

Post opublikowany 2008-08-23 17:17:15

Serkach homogenizowanych, no pewnie:)Ale chodziła mi raczej o takie serże tak powiem w "stałej" konsystencji..
Cytuj Zgłoś do moderacji
mango5

Post opublikowany 2008-08-25 14:15:36

Proszę o używanie słów zrozumiałych, nie należy zdrabniać i wpisywać mało istotnych spraw, lady44 Twoje teksty są mało wnoszące do forum, ten co czytam ostatnio o serkach jest zbędny,
Cytuj Zgłoś do moderacji
lady44

Post opublikowany 2008-08-26 14:50:15

Autor: mango5
Proszę o używanie słów zrozumiałych, nie należy zdrabniać i wpisywać mało istotnych spraw, lady44 Twoje teksty są mało wnoszące do forum, ten co czytam ostatnio o serkach jest zbędny,

Mango a niby ty piszesz o ważniejszych rzeczach tak?
A te twoje nienaturalne odpowiedzi na każdy wątek?
Jeśli mnie coś interesuje i chciałabym o tym pogadać to pisze to na forum, bo od tego ono jest:P
Jeśli Ci się to nie podoba to nie odpisuj, nie tylko ty odpisałeś na ten wątek, więc może innych to interesuje...
Cytuj Zgłoś do moderacji
mango5

Post opublikowany 2008-08-27 11:29:17

Moje wypowiedzi są szczere, prosto z serca i wnoszą najwięcej do tego forum, jestem ojcem chrzestnym tego ofrum i jak ktoś określił ,,jak surowy ojciec" nadzoruję wszystko i pilnuję zasad i obyczajów tego wspanaiałego forum, dzięki magicznej firmie Hochland, która jest serową bombą na rynku, tylko ich sery należy kupować i są warte wielkiej uwagi. Najwyższa jakość i klasa serowa na szóstkę.
Cytuj Zgłoś do moderacji
agnieszkap32

Liczba postów: 280

Post opublikowany 2008-08-27 16:27:49

Ojciec chrzestny? Surowy ojciec? Mango, litości! Każdy, kto tu zagląda lubi ser, innowacje kulinarne, szuka ciekawych pomysłów lub dzieli się swoimi spostrzeżeniami dotyczącymi serów i serków. Jest miło i ciekawie do chwili, gdy zaczynasz pouczać, upokarzać i mądrzyć się. Spasuj trochę, bo nie o to chodzi:( A moze glodny jesteś? Ser na poprawę nastroju?:)Pozdrawiam serowo:)
Cytuj Zgłoś do moderacji
MB

Post opublikowany 2008-08-27 16:38:03

Moje wypowiedzi są szczere, prosto z serca i wnoszą najwięcej do tego forum,

Najwięcej...postów oczywiście.
Bo poza tym styl, w jakim prowadzisz dyskusje zazwyczaj mi nie odpowiada.
Są na forach ogólne zasady, należy je respektować.
W innym przypadku - złośliwości i udowadnianie wszystkim na siłę Twojej "serowej mocy" pozostaną przemilczane lub zignorowane przez pozostałych forumowiczów.
Ocenę stylu wypowiedzi, ich "wkładu" w kampanię serową należy pozostawić organizatorom konkursu.
Każdy głos się liczy i nie ma ważnych i ważniejszych!
W obronie tych, co się boją odezwać pisałam ja - MB ;))
Uprasza się o wyluzowanie mango5!!!
Nie stresuj nas po prostu, bo my chcemy się dobrze bawić.
Cytuj Zgłoś do moderacji
mango5

Post opublikowany 2008-08-28 09:21:52

Zasady muszą być najważniejsze, mam największą serową wiedze i doświadczenie, więc proszę mnie nie pouczać i zachować merytoryczną dyskusję i zaglądanie do słownika polsiego, aby zdania były formułowane poprawnie.
Cytuj Zgłoś do moderacji
mango5

Post opublikowany 2008-08-28 09:25:09

Proszę zachować zasady tego forum i nie atakować mojej wiedzy i serowego wyczucia, staram się aby tutaj byłą przyjazna atmosfera ,a Wam MB i agnieszko32 zależey tylko na złościwościach, zapraszam wszystkich na tosty może Wam się nastrój poprawi. Jestem tutaj najbardziej fachową osobą do merytorycznej dyskusji na forum. Wkłądam całą duszę w te forum i serce.
Cytuj Zgłoś do moderacji
MB

Post opublikowany 2008-08-28 11:05:55

Proszę zachować zasady tego forum i nie atakować mojej wiedzy i serowego wyczucia, staram się aby tutaj byłą przyjazna atmosfera ,a Wam MB i agnieszko32 zależey tylko na złościwościach, zapraszam wszystkich na tosty może Wam się nastrój poprawi. Jestem tutaj najbardziej fachową osobą do merytorycznej dyskusji na forum. Wkłądam całą duszę w te forum i serce.

1. Błąd na błędzie i błędem pogania.
2. Nie znoszę złośliwości! I nikt poza Tobą chyba tak nie odebrał moich wypowiedzi.
3. Za zaproszenie na tosty dziękuję - może umówię się z agnieszka32 :))
4. Co do dwóch ostatnich zdań mam wątpliwości...

Żeby czegoś wymagać, należy dać DOBRY przykład.
Dobrą atmosferę twórzmy wspólnie.
Z humorem, serowe siostry i bracia!!!
Cytuj Zgłoś do moderacji
mango5

Post opublikowany 2008-08-28 11:13:07

Zgadzam się, atomosfera jest i powinna być przyjazna, musimy wszyscy kochac serową miłością, pragnąć serowego dobra, pragnąć i być kochanym, Kochani proszę komentować i mnie zapraszać do swoich przyjaciół , taką osobę jak ja warto mieć po swojej stronie.
Cytuj Zgłoś do moderacji
MB

Post opublikowany 2008-08-28 11:17:34

Zapraszam Cię "po znajomości", ale trochę przekornie, bo jednak czasem ścieramy się serowo ;)
Cytuj Zgłoś do moderacji
lady44

Post opublikowany 2008-08-28 12:30:07

Proszę zachować zasady tego forum i nie atakować mojej wiedzy i serowego wyczucia, Jestem tutaj najbardziej fachową osobą do merytorycznej dyskusji na forum. Wkłądam całą duszę w te forum i serce.

Hahahahaaaahahahaha
Cytuj Zgłoś do moderacji
Odpowiedz