Sery - podróże i kultura / Zapiekany ser - Czechy
| Autor | Treść posta |
|---|---|
marcin p
Liczba postów: 6 |
Post opublikowany 2008-04-22 09:55:32 Cześć pamiętam kiedyś jeszcze gdy wyjeżdżałem na wycieczki z rodzicami wybraliśmy się na urlop do Czech. W pewnej restauracji w Pradze - Czechy na obiad zamówiłem sobie ser zapiekany z ziemniakami, jakze wielkie było moje zdziwienie gdy kelner nie przyniósł ziemniaków a na nich sera i przypieczonych razem by wszystko się ładnie przypiekło i rozpuściło.
Dostałem wtedy coś innego a pierwszy raz widziałem że można zrobić coś takiego. Okragły serek - niczym kotlet schabowy... zapieczony w bułce tartej okrągły ser plesniowy po prostu coś niesamowitego jak później się rozpuszczał i ciągnał w chwili gdy go kroiłem dla mnie to było do tej pory coś super niestety nigdzie indziej w żadnych restauracjach nie udało mi sie trafić na takie danie - zrobione tak dobrze wszystko inne prócz czech w tym akurat prepisie jest tylko marną namiastką.... Naprawde gorąco polecam jesli jestescie w czechach zamówcie sobie zapiekany ser !! i o ile już jedliście tak podany ser o tyle to bedzie jego najlepsze wydanie !!!!
|
Kinga
Liczba postów: 7 |
|
Kasia Radna
Liczba postów: 3 |
|
richinka
Liczba postów: 14 |
|
mango5
Liczba postów: 212 |
Post opublikowany 2008-08-05 22:27:17 Kultura przygotowywania sera sięga odległych czasów. Moim zdaniem najważniejsza jest miłość do tego co się robi, tylko specjały robione prosto z serca sa warte uwagi. Polska od jakiegos czasu specjalizuje się w robieniu pysznych serów, a sery robione regionalnie np. w Filipowie przez kobiety z koła gospodyń są anielskie i z różnymi dodatkami, nawet rozmaryn, goździki, chrzan. Pysze polecam gorąco.
|
emola
Liczba postów: 12 |
Post opublikowany 2008-08-07 11:53:44 Zapiekany ser w Czechach lub Słowacji, do tego obowiązkowo hranolki i zelena obloha:)Zamawiam za każdym razem jak jestem u naszych południowych sąsiadów, ostatnio w ta sobotę. Próbowałam już wiele razy zrobić taki ser zapiekany jak schabowy w bułce tartej jajku, wybieram do tego zawsze twarde sery np Gołda, Morski , ale i tam mi wypływają bokiem. Może ktoś z was ma sposób na te sery, jak je zrobić w domu, który ser do tego jest najlepszy. Oni używaja chyba jakieś specjalne gatunki. Dodam tylko , że nawet jak mi troche wypłynie tego sara z panierki i nie jest taki idealny jak w restauracji to i tak go uwielbiamy, to jedna z ulubionych potraw mojej rodzinki.
|
mango5
|
altesz
Liczba postów: 24 |
Post opublikowany 2008-08-10 19:06:22 Ja kiedyś jadłam duuuuuZy pieróg ,w środku był ser rozpuszczony i o mało nim się nie udusiłam,bo jak ugryzłam ten pieróg to część miałam w gardle a część się ciągnęło. Makabra.Od tego czasu rzadko jadam ser który jest stopiony na jakiejś potrawie ,choć bardzo lubię.
|
mango5
Post opublikowany 2008-08-10 20:57:40 Bardzo proszę po raz kolejny o zachowanie poziomu dyskusji, używanie słów o potocznej nazwie nie jest celem na tym forum, słowo makabra nie powinno znaleźć się w tym portalu, zwracam się z prośbą o zachowanie zasad polskiej pisowni, ortografia jest istotna, wypowiedzi również nie mogą byc krótkie, mają zawierać głębszy konkretny serowy sens, proszę sobie np. wyobrazić,że jesteście z ukochaną osobą w malutkiej włoskiej kawiarence i smakujecie pyszny włoski ser parmezan z białyn winem, najlepiej w mieście Parma, ponieważ tam właśnie stworzona ten ser.
|
emola
Liczba postów: 12 |
Post opublikowany 2008-08-11 20:35:00 Autor: mango5 Bardzo proszę po raz kolejny o zachowanie poziomu dyskusji, używanie słów o potocznej nazwie nie jest celem na tym forum, słowo makabra nie powinno znaleźć się w tym portalu, zwracam się z prośbą o zachowanie zasad polskiej pisowni, ortografia jest istotna, wypowiedzi również nie mogą byc krótkie, mają zawierać głębszy konkretny serowy sens, proszę sobie np. wyobrazić,że jesteście z ukochaną osobą w malutkiej włoskiej kawiarence i smakujecie pyszny włoski ser parmezan z białyn winem, najlepiej w mieście Parma, ponieważ tam właśnie stworzona ten ser. Nie rozumiem dlaczego wypowiedzi nie mogą być krótkie, czy to jakiś dziwny regulamin tego forum?? Nie znalazłam takiego zakazu na żadnym innym forum. Czy innym forumowiczom to przeszkadza? Czy kogoś z Was uraziło określenie "makabra", mnie to słowo całkiem pasowało do wypowiedzi. A te uwagi są chyba przesadzone.
|
mango5
Post opublikowany 2008-08-11 21:55:55 Pierwsza uwaga, nie życzę sobie cytowania w całości moich tekstów, są to moje własne myśli i przemyślenia, wyrażam po prostu moje zdanie, słowo makabra moim zdaniem nie jest odpowiednie dla tego forum, również krótkie wypowiedzi nie są celowe i nic nie wnoszą, prosze o pokazanie serowej mocy, radości i zabawy z potrawami serowymi, nie jest to zwykle forum, cudowna firma Hochland dała nam forum,żeby realizować sie serowo ,a nie używać potocznych słów i wypowiadać się lakonicznie.
|
agnieszkap32
Liczba postów: 280 |
|
AnUcHnA17
Liczba postów: 3376 |
|
qwerty
Liczba postów: 17 |
|
AnUcHnA17
Liczba postów: 3376 |
|
MB
Liczba postów: 972 |
Post opublikowany 2008-08-14 14:13:21 Ser zapiekany w Czechach i na Słowacji to "wyprażany syr".
A może firma Hochland wprowadziłaby takie sery do "wyprażania", np. obtoczone już w panierce, gotowe, tylko hop na patelnię??? Ja bym kupiła! Bo takie rozwiązanie oszczędziłoby mój czas spędzony w kuchni. Poza tym myślę, że byłyby przepyszne!
|
sampo21
Liczba postów: 1 |
Post opublikowany 2008-08-25 18:05:31 Ja tegoroczne wakacje spędziłam w Hiszpanii. Byliśmy tak przez miesiąc. Jadłam fantastyczny ser, którego smaku nigdy nie zapomnę. Co prawda był strasznie tłusty, ale jego smak i aromat nie pozwalały na zaprzestanie konsumpcji :D Nie wiem jaki to był ser... ale za niedługo znowu się wybieramy do Hiszpanii i teraz sprawdzę nazwę i się z Wami podzielę :D
|
MB
Liczba postów: 972 |
|
mango5
|
lady44
Liczba postów: 100 |