Sery - podróże i kultura / Arabski ostry słony ser - prosze o jakąś identyfikacje.
| Autor | Treść posta |
|---|---|
tomek1491
Liczba postów: 5 |
Post opublikowany 2011-04-07 21:43:18 WItam!!
Mam prośbe, czy ktos moze wie co to za ser i czy mozna go dostac w PL? Niżej sytuacja opisujaca przygode z serem Jakiś czas temu moj przyjaciel z Egiptu zaprosil mnie na "wyżerke" Zaproponował mi sprobowanie sera. Początkowo nie wiedzialem co to za ser poprostu zjadlem. W smaku bardzo słony i ostry. Zasmakowal mi niesamowicie, jedzony prosto z miseczki poprzez nabieranie na macę Pozniej sie dowiedzialem ze ten ser ma jakies 40 lat. I byl w proporcjach 50/50 rozrobiony z twarogiem gdyz sam bylby za słony i mocny. Za kilka dni znowu mialem okazje zjesc ten ser. Tym razem w towarzystwie jeszcze jednej osoby z Egiptu. Dowiedzialem sie wtedy ze ser jeszcze nie jest w 100% gotowy gdyż mało jest w nim larw. Zszokowalo mnie to, nie patrzylem na ten ser, zjadlem nieswiadomie ser z robakami. Jednak dowiedzialem sie o tym po fakcie wiec mnie nie zrazilo to. Znajomy dal mi tego sera kawalek i zalewe w ktorej byl. Ser mial ksztalt malych szescianow wielkosci paczek papierosow. Zalewa byla gesta, kolor kawy z mlekiem, smierdzial okropnie, w srodku plywalo duuuzo papryczek chilli. Nawet figi i cytryny plywaly w srodku. Przez kilka lat z cytryny zostala kulka wielkosci kulki od myszki. calkiem smaczna ta cytryna byla jak na swoje lata. Po pewnym czasie niestety skonczyl sie ser:( No ale pozniej byla bezposrednia dostawa z egiptu, male problemy na okeciu ale wszystko przeszlo:P Mozna wrecz powiedziec ze ten ser uzaleznia. Jadlem go codziennie. Najlepiej z baklazanem itp. swieza dymka. I nadal nie wiem co to za ser, w egipcie ten ser jest poprostu, nie ma swojej nazwy, ponoc normalny ser jak u nas gouda z tym ze ten mial konsystencje bialego sera w kostkach, bynajmiej onazwie europejskiej znajomy nie wie. Chyba z mleka owczego robiony był. Jeżeli jest ktos w stanie mi pomóc bedę wdzięczny. Jeżeli bede mial kiedys ten ser moge sie z jakims smakoszem podzielic. Ser jest dla smakoszy, nie kazdemu smakuje, mi przypadl do gustu bardzo, lubie cos co jest bardzo slone az usta cierpną i ostre az migdałki szczypią. Pozdrawiam serdecznie!! Jakby ktos chcial wiecej informacji o serze ktore pozwola mu na identyfikacje to prosze pisac. PS. to nie casu marzu, w ogóle nie ten ser.
|
pacpaw
Liczba postów: 703 |
|
pacpaw
|
tomek1491
Post opublikowany 2011-04-09 16:35:17 Majac na mysli nasza gouda chodzilo ze to bardzo popularny tam ser. Kolor mial rzeczywiscie taki troche kawa z mlekiem, lekko brązowawy. Mozliwe ze to wlasnie domiati.
Wczoraj rozmawiając ze znajomym powiedzial ze jak za 1 razem jadlem ten ser był on włąśnie z mleka wielbłądziego. Kolejny szok;P On nie zna nazwy "profesjonalnej" dla nich jest to poprostu "SER" Tak czytajac rzeczywiscie moze byc to domiati. Moze to ze ma tyle lat spowodowalo zmiane barwy.
|
tomek1491
Post opublikowany 2011-04-09 18:37:19 Wiecej faktów o serze:
-Twaróg robiony z mleka koziego, owczego, wielbladziego lub krowiego. -W słonej zalewie ktorej nie wiem jak sie robi, i tak lezy kilkanascie lat w beczce, dodaje sie cale cytryny, figi, papryki chilli. -Pozniej w serze lęgną się larwy. I lezy dotad az ktos nie wyjmie z zalewy kostki sera. -Po takim czasie ta zalewa robi sie gesta, ser sie rozklada, mozna wtedy dorzucac kolejny ser, tu znajomy w zalewie ktora ma w domu dodaje zwykly nasz polski bialy ser, ktory po czasie przechodzi smakiem starego i sam sie "psuje" w pozytywny sposob" -Robaki to chyba jakies larwy much czy cos To chyba nie ten ser z poprzednich postow gdyz wyczytalem ze jest lekko słony. A ten jest okropnie slony.
|
pacpaw
|
pacpaw
|
pacpaw