Forum

Mamy już 11991 zarejestrowanych użytkowników

Mamy 500 tematy na forum.
Ostatnio zarejestrował(a) się ewapro14
Przywitaj się z nią / nim!

Nowy wątek - załóż

Sery - podróże i kultura / Arabski ostry słony ser - prosze o jakąś identyfikacje.

Autor Treść posta
tomek1491

Liczba postów: 5

Post opublikowany 2011-04-07 21:43:18

WItam!!
Mam prośbe, czy ktos moze wie co to za ser i czy mozna go dostac w PL? Niżej sytuacja opisujaca przygode z serem

Jakiś czas temu moj przyjaciel z Egiptu zaprosil mnie na "wyżerke"
Zaproponował mi sprobowanie sera. Początkowo nie wiedzialem co to za ser poprostu zjadlem. W smaku bardzo słony i ostry. Zasmakowal mi niesamowicie, jedzony prosto z miseczki poprzez nabieranie na macę
Pozniej sie dowiedzialem ze ten ser ma jakies 40 lat. I byl w proporcjach 50/50 rozrobiony z twarogiem gdyz sam bylby za słony i mocny.
Za kilka dni znowu mialem okazje zjesc ten ser. Tym razem w towarzystwie jeszcze jednej osoby z Egiptu. Dowiedzialem sie wtedy ze ser jeszcze nie jest w 100% gotowy gdyż mało jest w nim larw. Zszokowalo mnie to, nie patrzylem na ten ser, zjadlem nieswiadomie ser z robakami. Jednak dowiedzialem sie o tym po fakcie wiec mnie nie zrazilo to.
Znajomy dal mi tego sera kawalek i zalewe w ktorej byl. Ser mial ksztalt malych szescianow wielkosci paczek papierosow. Zalewa byla gesta, kolor kawy z mlekiem, smierdzial okropnie, w srodku plywalo duuuzo papryczek chilli. Nawet figi i cytryny plywaly w srodku. Przez kilka lat z cytryny zostala kulka wielkosci kulki od myszki. calkiem smaczna ta cytryna byla jak na swoje lata. Po pewnym czasie niestety skonczyl sie ser:( No ale pozniej byla bezposrednia dostawa z egiptu, male problemy na okeciu ale wszystko przeszlo:P

Mozna wrecz powiedziec ze ten ser uzaleznia. Jadlem go codziennie. Najlepiej z baklazanem itp. swieza dymka. I nadal nie wiem co to za ser, w egipcie ten ser jest poprostu, nie ma swojej nazwy, ponoc normalny ser jak u nas gouda z tym ze ten mial konsystencje bialego sera w kostkach, bynajmiej onazwie europejskiej znajomy nie wie. Chyba z mleka owczego robiony był.

Jeżeli jest ktos w stanie mi pomóc bedę wdzięczny. Jeżeli bede mial kiedys ten ser moge sie z jakims smakoszem podzielic. Ser jest dla smakoszy, nie kazdemu smakuje, mi przypadl do gustu bardzo, lubie cos co jest bardzo slone az usta cierpną i ostre az migdałki szczypią.

Pozdrawiam serdecznie!!

Jakby ktos chcial wiecej informacji o serze ktore pozwola mu na identyfikacje to prosze pisac.
PS. to nie casu marzu, w ogóle nie ten ser.
Cytuj Zgłoś do moderacji
pacpaw

Liczba postów: 703

Post opublikowany 2011-04-08 23:04:56

Ser był biały? Może Domiati...

http://en.wikipedia.org/wiki/Domiati
Cytuj Zgłoś do moderacji
pacpaw

Post opublikowany 2011-04-08 23:06:07

Tylko on bardziej do fety podobny niz do żółtej goudy
Cytuj Zgłoś do moderacji
tomek1491

Post opublikowany 2011-04-09 16:35:17

Majac na mysli nasza gouda chodzilo ze to bardzo popularny tam ser. Kolor mial rzeczywiscie taki troche kawa z mlekiem, lekko brązowawy. Mozliwe ze to wlasnie domiati.

Wczoraj rozmawiając ze znajomym powiedzial ze jak za 1 razem jadlem ten ser był on włąśnie z mleka wielbłądziego. Kolejny szok;P

On nie zna nazwy "profesjonalnej" dla nich jest to poprostu "SER"

Tak czytajac rzeczywiscie moze byc to domiati. Moze to ze ma tyle lat spowodowalo zmiane barwy.
Cytuj Zgłoś do moderacji
tomek1491

Post opublikowany 2011-04-09 18:37:19

Wiecej faktów o serze:
-Twaróg robiony z mleka koziego, owczego, wielbladziego lub krowiego.
-W słonej zalewie ktorej nie wiem jak sie robi, i tak lezy kilkanascie lat w beczce, dodaje sie cale cytryny, figi, papryki chilli.
-Pozniej w serze lęgną się larwy. I lezy dotad az ktos nie wyjmie z zalewy kostki sera.
-Po takim czasie ta zalewa robi sie gesta, ser sie rozklada, mozna wtedy dorzucac kolejny ser, tu znajomy w zalewie ktora ma w domu dodaje zwykly nasz polski bialy ser, ktory po czasie przechodzi smakiem starego i sam sie "psuje" w pozytywny sposob"
-Robaki to chyba jakies larwy much czy cos

To chyba nie ten ser z poprzednich postow gdyz wyczytalem ze jest lekko słony. A ten jest okropnie slony.
Cytuj Zgłoś do moderacji
pacpaw

Post opublikowany 2011-04-10 22:32:32

jak larwy to pasujeCasu marzuale juz pisales ze to nei ten ser.
Cytuj Zgłoś do moderacji
pacpaw

Post opublikowany 2011-04-10 22:36:06

Gibna beida iGibna rumitakei jeszcze znalazłem
Cytuj Zgłoś do moderacji
pacpaw

Post opublikowany 2011-04-10 23:07:35

chyba ze to jest mieszanka miejscowa ten Twoj ser. Jak pospolity ser to Gibna beida inaczej zwanydomiatti. zadnych egipskich serow z robalami nie wyggoglowalem
Cytuj Zgłoś do moderacji
Odpowiedz