Przepisy serowe / zagadkowe schabowe ;)
| Autor | Treść posta |
|---|---|
AnUcHnA17
Liczba postów: 3376 |
|
jo65jo
Liczba postów: 9519 |
|
pewa
Liczba postów: 522 |
Post opublikowany 2010-11-24 19:25:30 Jeśli wcześniej zaplanuję, że będą schabowe, to rozbijam plasterki schabu, dodaje drobno pokrojony czosnek, sol, pieprz, jakieś ziółka, odrobinę oliwy, czasami też trochę wina półwyrawnego i zostawiam schab w tej psedudo-zalewie przez noc albo przynajmniej przez kilka godzin. Póżniej postępuje z nimi jak jo65jo:). Piekę na oleju.
|
jo65jo
Post opublikowany 2010-11-24 19:31:03 ja z kolei podobnie postepuję, jesli mięso kupię bo np.trafię :))) a mam co innego na obiad, więc,...żeby miesko przypadkiem nie "przyłapało" własnie zostawiam je na dzień a czasem nawet dwa w zalewie...smakuja inaczej niz takie od razu smazone...wydaje mi się, że tak mniej schabowo :))) ale inaczej smacznie :)
|
pewa
Liczba postów: 522 |
Post opublikowany 2010-11-24 20:33:39 Autor: jo65jo ja z kolei podobnie postepuję, jesli mięso kupię bo np.trafię :))) a mam co innego na obiad, więc,...żeby miesko przypadkiem nie "przyłapało" własnie zostawiam je na dzień a czasem nawet dwa w zalewie...smakuja inaczej niz takie od razu smazone...wydaje mi się, że tak mniej schabowo :))) ale inaczej smacznie :) Tylko faktycznie trzeba z rozmysłem przygotowywać takie schabowe - w moim przypadku. Ja z reguły w ostatnim czasie tuż przed przygotowaniem obiadu się zastanawiam co będzie... więc takich schabowych nie upichcę:).
|
lidka10
Liczba postów: 678 |
|
lucynako
Liczba postów: 1442 |
Post opublikowany 2010-11-25 08:53:16 Autor: AnUcHnA17 wiadomo że znane każdemu, jednak u każdego smakuje inaczej. jak przyrządzacie?na jakim tłuszczu smażycie? jak przyprawiacie? jaka panierka? panierka tradycyjna:mąka,jajko,bułka tarta,a przyprawiam podobnie jak koleżanki wyżej opisują:sól pieprz,czosnek,ziółka...zależy co i jakie mam...a smażenie na oleju,chociaż rzadko bo rzadko ale skuszę się na smalec. Oglądalam kiedyś program kulinarny i tam zdecydowanie polecali smalec,mięso nabiera dodatkowych walorów smakowych...i powiem wam,że coś w tym jest,smak zdecydowanie inny,bardziej wyrazisty.Przecież kiedyś nasze babcie smażyły wszystko na smalcu...dopiero potem weszła "moda" na olej - może dlatego,że wcześniej olej był rarytasem???
|
jo65jo
|
lucynako
Post opublikowany 2010-11-26 08:23:52 Ja kotlety z drobiu panieruję w zmielonych płatkach kukurydzianych,sezamie czy orzechach włoskich - pycha :),ale jeśli chidzi o typowo schabowe to się niezdecydowalam,bo bałam się,że się nie przepieką...bodrobiowe jest delikatne więc niewiele trzeba i już gotowe,natomiast wieprzowe potrzebuje dłuższego smażenia...ale kiedyś ???
|
jo65jo
|
lidka10
Liczba postów: 678 |
|
lucynako
Post opublikowany 2010-11-27 17:54:56 Autor: jo65jo Mam trochę ziaren sezamu i nie wiedziałam co z nimi zrobic - może przydadzą sie do...panierki :) a może ktoś znajdzie zastosowanie (też mam nieuzyteczne:) dla...wiórków kokosowych?:) zrób ciasto naleśnikowe tylko bardziej gęste,dodaj do niego kokos,potnij banana w grubsze plasterki,każdy plaster zamurzaj w cieście i obsmaż na rozgrzanym oleju - pycha!...zwłaszcza jak nie ma nic słodkiego w domu :)
|
lucynako
|
jo65jo
Post opublikowany 2010-11-27 20:56:21 Autor: lucynako Moja siostra stosuje jakieś tam diety nie diety :)....i ona np.panieruje schabowe w otrębach :)...nie jadłam,ale podobno dobre. Ja jak skorzystam z jakiejs rady, to pechowo sie to kończy...dziś np usmażyłam mięsko maczane w cieście naleśnikowym... (wcześniej, jak pisałyśmy o panierkach itp to było wspomniane i o cieście naleśnikowym:)))...no i sobie narobiłam...ciasto odstało od mięsa, za to przywarlo do patelni, potem to co przywarlo zaczęło sie przypalać, wyszło i tak gołe mięso, a patelnia do długiego odmaczania poszła :))) O obtaczaniu w otrebach, płatkach słyszałam, nawet kiedys dodałam płatków do panierki do mielonych... Wtedy, jesli mięso wymaga dłuższego smażenia, trzeba uważać, aby te różności w panierce sie nie przypaliły...
|
jo65jo
Post opublikowany 2010-11-27 21:01:50 Autor: lucynako Autor: jo65jo Mam trochę ziaren sezamu i nie wiedziałam co z nimi zrobic - może przydadzą sie do...panierki :) a może ktoś znajdzie zastosowanie (też mam nieuzyteczne:) dla...wiórków kokosowych?:) zrób ciasto naleśnikowe tylko bardziej gęste,dodaj do niego kokos,potnij banana w grubsze plasterki,każdy plaster zamurzaj w cieście i obsmaż na rozgrzanym oleju - pycha!...zwłaszcza jak nie ma nic słodkiego w domu :) Dużo osób chwali smażone banany...mi akurat nie pasowały jak zrobiłam , ale dzięki za radę...może komuś przekażę komu podpasuje... Co zrobić, że ile osób tyle smaków... Zawsze się zastanawiam, jak widzę artykuły, które dla mnie sa wręcz paskudne w smaku, a ludzie kupują i jedzą...Smaki są bardzo różne... Ja np nie moge przełknąć bardzo "pachnącego" i przerośnietego szarą pleśnia sera...Sąsiadka kiedys w podziękowaniu za coś, przywiozła z Francji takiz własnie ser i wino do niego...Dla mnie i jedno i drugie było be... Mąż spożył z kolegami i...zachwalali :))))
|
AnUcHnA17
Post opublikowany 2010-12-02 18:16:32 tak sobie myślę że schabowe smażone na oleju są bardzo mocno nasiąknięte tym tłuszczem, wręcz ociekają!a pozatym ten olej po smażeniu nie nadaje się nawet do polania ziemniaków. ble... ziemniaki polane oliwą i ociekający kotlet to nie dość że bomba kaloryczna to jeszcze niezdrowa! ja zastępuję olej prawdziwym masłem w kostce. takie masełko z cebulką jak najbardziej nadaje się do polania ziemniaków , zwłaszcza młodych
|
slonce
Liczba postów: 5339 |
Post opublikowany 2010-12-02 19:41:53 Autor: AnUcHnA17 tak sobie myślę że schabowe smażone na oleju są bardzo mocno nasiąknięte tym tłuszczem, wręcz ociekają!a pozatym ten olej po smażeniu nie nadaje się nawet do polania ziemniaków. ble... ziemniaki polane oliwą i ociekający kotlet to nie dość że bomba kaloryczna to jeszcze niezdrowa! ja zastępuję olej prawdziwym masłem w kostce. takie masełko z cebulką jak najbardziej nadaje się do polania ziemniaków , zwłaszcza młodych ja takich kotletów wogóle nie jadam i mam problem z głowy
|
AnUcHnA17
Post opublikowany 2010-12-02 20:13:03 Autor: slonce Autor: AnUcHnA17 tak sobie myślę że schabowe smażone na oleju są bardzo mocno nasiąknięte tym tłuszczem, wręcz ociekają!a pozatym ten olej po smażeniu nie nadaje się nawet do polania ziemniaków. ble... ziemniaki polane oliwą i ociekający kotlet to nie dość że bomba kaloryczna to jeszcze niezdrowa! ja zastępuję olej prawdziwym masłem w kostce. takie masełko z cebulką jak najbardziej nadaje się do polania ziemniaków , zwłaszcza młodych ja takich kotletów wogóle nie jadam i mam problem z głowy nie jadasz schabowych? dlaczego?
|
jo65jo
Post opublikowany 2010-12-02 20:16:46 Autor: AnUcHnA17 tak sobie myślę że schabowe smażone na oleju są bardzo mocno nasiąknięte tym tłuszczem, wręcz ociekają!a pozatym ten olej po smażeniu nie nadaje się nawet do polania ziemniaków. ble... ziemniaki polane oliwą i ociekający kotlet to nie dość że bomba kaloryczna to jeszcze niezdrowa! ja zastępuję olej prawdziwym masłem w kostce. takie masełko z cebulką jak najbardziej nadaje się do polania ziemniaków , zwłaszcza młodych Ja z kolei nie smażę na masle od lat, jak dowiedziałam sie , że jest niezdrowo:)))) Dawniej próbowałam, ale z kolei, przy dłuższym smażeniu masło pali się, a smażąc kotlety schabowe dla rodziny to wychodzi mi tak ok 3 patelnie...więc na maśle usmażone 3 razy kotlety...nie da rady... Co do oleju, słyszałam, że nie powinno sie długo w nim smażyc, ani uzywać ponownie...niektórzy wylewają przed smażeniem kolejnej porcji i wlewają świeży, ale ja...jakos smażę na jednym az usmażę i...jeszcze żyję :)))
|
anula250
Liczba postów: 2868 |
Post opublikowany 2010-12-02 20:27:11 Autor: jo65jo Autor: AnUcHnA17 tak sobie myślę że schabowe smażone na oleju są bardzo mocno nasiąknięte tym tłuszczem, wręcz ociekają!a pozatym ten olej po smażeniu nie nadaje się nawet do polania ziemniaków. ble... ziemniaki polane oliwą i ociekający kotlet to nie dość że bomba kaloryczna to jeszcze niezdrowa! ja zastępuję olej prawdziwym masłem w kostce. takie masełko z cebulką jak najbardziej nadaje się do polania ziemniaków , zwłaszcza młodych Ja z kolei nie smażę na masle od lat, jak dowiedziałam sie , że jest niezdrowo:)))) Dawniej próbowałam, ale z kolei, przy dłuższym smażeniu masło pali się, a smażąc kotlety schabowe dla rodziny to wychodzi mi tak ok 3 patelnie...więc na maśle usmażone 3 razy kotlety...nie da rady... Co do oleju, słyszałam, że nie powinno sie długo w nim smażyc, ani uzywać ponownie...niektórzy wylewają przed smażeniem kolejnej porcji i wlewają świeży, ale ja...jakos smażę na jednym az usmażę i...jeszcze żyję :))) Polecam smażenie na oleju ryżowym :) jest niedrogi, nie psuje smaku potraw i ponowne smażenie na nim nie jest az tak szkodliwe :)
|