Sery - podróże i kultura / Serowe królestwo, czyli Italia:)
| Autor | Treść posta |
|---|---|
mio8
Liczba postów: 1 |
Post opublikowany 2009-01-27 16:07:36 Italia nie słynie z serów, tak jak Francja, mimo tego, że tradycje serowe ma dawniejsze( o czy mało kto wie;)). Oficjalnych gatunków sera oznaczonych znakiem autentyczności DOC, mają Włochy ponad 30. Natomiast tych "niekontrolowanych"(odmiany regionalne i producenckie) jest więcej niż we Francji.
To właśnie sery stanowią duży procent mojej miłości do Italii:D Kiedy posmakowałam tamtejszej kuchni, (a trzeba zaznaczyć, że w każdym regionie jest zupełnie inna i orginalna) a co gorsza,kiedy trafiłam na bazary z regionalnymi przysmakami, nie wiedziałam za który ser się łapać:P Różnorodność jest niesamowita: twarde, miękkie, twarogowe, karmelowe,kozie, owcze, pleśniowe zielone, niebieskie i białe itd... Właściwie można każdego dnia roku degustować jeden ser i myślę, że dni by nie starczyło:) Jednym słowem Raj Seromaniaka!:D
|
AnUcHnA17
Liczba postów: 3376 |
|
sopran
Liczba postów: 78 |
|
Terenia
Liczba postów: 202 |
|
natdom
Liczba postów: 259 |
|
Bartlomiej
Liczba postów: 136 |
|
Terenia
Liczba postów: 202 |
|
AnUcHnA17
|
MB
Liczba postów: 972 |
|
AnUcHnA17
|
olka20006
Liczba postów: 906 |
|
lucynako
Liczba postów: 1442 |
Post opublikowany 2009-03-13 22:05:43 W San Casciano Val di Pesa, w pobliżu Florencji, jest wytwórnia - Corzano e Paterno, gdzie produkuje się z owczego mleka pyszne sery zwane buccia di rospo (skóra ropuchy), ze względu na ich twardą, szarą i pomarszczoną skórkę. Smak tego sera można porównać do smaku dojrzałego camemberta.
|
zombinka
Liczba postów: 398 |
Post opublikowany 2009-03-19 23:18:59 właśnie mi najbardziej smakują włoskie sery.....
niebo w "gębie" to ricotta..niestey w Polsce nie znalazłam jeszcze tak dobrego sera jak we Włoszech..prawdziwa, włoska ricotta....boze jak ja tęsknię za tym smakiem....a kiedys będąc tam i jedząc go niemalże codziennie juz mi się przejadł....a teraz za ten smak oddałabym wiele..:)
|
saradosz28@gmail.com
Liczba postów: 16 |
Post opublikowany 2009-07-15 18:10:39 To również Mekka dla serowego konesera. Telegraficzny skrót włoskich serów można zacząć od popularnej mozarelli – to świeży, miękki ser przechowywany w serwatce. Doskonały dodatek do pizzy, sałatek w nieodłącznym towarzystwie bazylii, czosnku, oliwy i pomidorów. Żadnych dodatków nie wymaga drugi „sztandarowy” ser Włoch – gorgonzola. To szlachetny, pleśniowy ser z Lombardii. Doskonały solo, a także jako składnik sosów do pasty, warzyw i ryby.
Większość włoskich dań posypujemy parmezanem. Sprzedawany w małych torebkach mielony ser ma niewiele wspólnego z tym szlachetnym i drogim przedstawicielem serów twardych. Ostry smak i zapach doskonale podkreśla smak nie tylko pasty z sosem, ale też zupy cebulowej czy sosu do sałatki. To również podstawa doskonałego, chociaż niezwykle kalorycznego, spaghetti carbonara.
|
Wojak
Liczba postów: 39 |
Post opublikowany 2009-08-04 16:30:44 Większość włoskich dań posypujemy parmezanem. Sprzedawany w małych torebkach mielony ser ma niewiele wspólnego z tym szlachetnym i drogim przedstawicielem serów twardych. Ostry smak i zapach doskonale podkreśla smak nie tylko pasty z sosem, ale też zupy cebulowej czy sosu do sałatki. To również podstawa doskonałego, chociaż niezwykle kalorycznego, spaghetti carbonara. Ciekawostka a propo Parmezanu: "Szacuje się, że co dziesiąty parmezan opuszczający sklep omija kasy. Włoscy złodzieje żywności to prawdziwi patrioci. Inne "popularne" produkty to salami, szynka parmeńska i wino." źródło: http://www.czywiesz.pl/ciekawostki/parmezan_to_najczesciej_kradziony
|
agataxxx
Liczba postów: 1325 |
|
julciaxxx
Liczba postów: 560 |
|
AnUcHnA17
|
julciaxxx
Liczba postów: 560 |