Forum

Mamy już 11991 zarejestrowanych użytkowników

Mamy 500 tematy na forum.
Ostatnio zarejestrował(a) się ewapro14
Przywitaj się z nią / nim!

Nowy wątek - załóż

Sery - podróże i kultura / Serowe królestwo, czyli Italia:)

Autor Treść posta
mio8

Liczba postów: 1

Post opublikowany 2009-01-27 16:07:36

Italia nie słynie z serów, tak jak Francja, mimo tego, że tradycje serowe ma dawniejsze( o czy mało kto wie;)). Oficjalnych gatunków sera oznaczonych znakiem autentyczności DOC, mają Włochy ponad 30. Natomiast tych "niekontrolowanych"(odmiany regionalne i producenckie) jest więcej niż we Francji.
To właśnie sery stanowią duży procent mojej miłości do Italii:D Kiedy posmakowałam tamtejszej kuchni, (a trzeba zaznaczyć, że w każdym regionie jest zupełnie inna i orginalna) a co gorsza,kiedy trafiłam na bazary z regionalnymi przysmakami, nie wiedziałam za który ser się łapać:P Różnorodność jest niesamowita: twarde, miękkie, twarogowe, karmelowe,kozie, owcze, pleśniowe zielone, niebieskie i białe itd... Właściwie można każdego dnia roku degustować jeden ser i myślę, że dni by nie starczyło:)
Jednym słowem Raj Seromaniaka!:D
Cytuj Zgłoś do moderacji
AnUcHnA17

Liczba postów: 3376

Post opublikowany 2009-02-02 13:25:56

zazdroszczę... szkoda że u nas nie ma takich ogromnych bazarów z serami! a może to i dobrze bo bym zbankrutowała ;-)))
Cytuj Zgłoś do moderacji
sopran

Liczba postów: 78

Post opublikowany 2009-02-02 15:04:57

Oooo, jak mi się coś takiego marzy.. Wielkie targowiska, pełne zapachów świeżych warzyw, serów i naturalnych potraw.. Mmmm rozmarzyłam się :)
Cytuj Zgłoś do moderacji
Terenia

Liczba postów: 202

Post opublikowany 2009-02-13 09:26:52

nie miałam pojęcia że włochy mają więcej serów niż francja.jakby to było pytanie w konkursie to bym przegrała.
Cytuj Zgłoś do moderacji
natdom

Liczba postów: 259

Post opublikowany 2009-02-13 10:24:31

u nas bieda jest w tych świetnych serach, własnie takie targowiska całe bocheny serów na nich
Cytuj Zgłoś do moderacji
Bartlomiej

Liczba postów: 136

Post opublikowany 2009-02-16 03:27:57

Autor: natdom
u nas bieda jest w tych świetnych serach, własnie takie targowiska całe bocheny serów na nich

Nie zajechałem nigdy na takie targowisko, a bardzo żałuję, bo chętnie bym je obejrzał.
Cytuj Zgłoś do moderacji
Terenia

Liczba postów: 202

Post opublikowany 2009-02-16 12:59:41

na odpustach czasem można kupić sery robione przez rolników albo osełkę masła.ale wybór mały a pozatym nie wiadomo w jakich warunkach robione higienicznych czyli niepewne.
Cytuj Zgłoś do moderacji
AnUcHnA17

Post opublikowany 2009-02-19 15:30:05

a od niepewnych spredawców to nie ma so brac.niby wiejskie ale czy zdrowsze to nie wiadomo
Cytuj Zgłoś do moderacji
MB

Liczba postów: 972

Post opublikowany 2009-02-19 16:27:09

Wiejskie to np. jaja od kobiety ze wsi. U nas na rynku tak oszukują, że kupują w sklepie i przekładają do wiklinowych koszyków... :-(
Cytuj Zgłoś do moderacji
AnUcHnA17

Post opublikowany 2009-02-19 16:46:31

każdy orze jak może. w sumie to nie ma różnicy i tak wzystko zakażone i niezdrowe
Cytuj Zgłoś do moderacji
olka20006

Liczba postów: 906

Post opublikowany 2009-02-19 16:50:08

ja nigdy nie kupuję ta targowistach nabiału i mięsa.Jakoś nie mam przekonania co to higienicznej produkcji takiej żywności.Szczególnie jak widzę brudne pazurki u sprzdawcy to jakoś mi się odechciewa:(
Cytuj Zgłoś do moderacji
lucynako

Liczba postów: 1442

Post opublikowany 2009-03-13 22:05:43

W San Casciano Val di Pesa, w pobliżu Florencji, jest wytwórnia - Corzano e Paterno, gdzie produkuje się z owczego mleka pyszne sery zwane buccia di rospo (skóra ropuchy), ze względu na ich twardą, szarą i pomarszczoną skórkę. Smak tego sera można porównać do smaku dojrzałego camemberta.
Cytuj Zgłoś do moderacji
zombinka

Liczba postów: 398

Post opublikowany 2009-03-19 23:18:59

właśnie mi najbardziej smakują włoskie sery.....
niebo w "gębie" to ricotta..niestey w Polsce nie znalazłam jeszcze tak dobrego sera jak we Włoszech..prawdziwa, włoska ricotta....boze jak ja tęsknię za tym smakiem....a kiedys będąc tam i jedząc go niemalże codziennie juz mi się przejadł....a teraz za ten smak oddałabym wiele..:)
Cytuj Zgłoś do moderacji
saradosz28@gmail.com

Liczba postów: 16

Post opublikowany 2009-07-15 18:10:39

To również Mekka dla serowego konesera. Telegraficzny skrót włoskich serów można zacząć od popularnej mozarelli – to świeży, miękki ser przechowywany w serwatce. Doskonały dodatek do pizzy, sałatek w nieodłącznym towarzystwie bazylii, czosnku, oliwy i pomidorów. Żadnych dodatków nie wymaga drugi „sztandarowy” ser Włoch – gorgonzola. To szlachetny, pleśniowy ser z Lombardii. Doskonały solo, a także jako składnik sosów do pasty, warzyw i ryby.

Większość włoskich dań posypujemy parmezanem. Sprzedawany w małych torebkach mielony ser ma niewiele wspólnego z tym szlachetnym i drogim przedstawicielem serów twardych. Ostry smak i zapach doskonale podkreśla smak nie tylko pasty z sosem, ale też zupy cebulowej czy sosu do sałatki. To również podstawa doskonałego, chociaż niezwykle kalorycznego, spaghetti carbonara.
Cytuj Zgłoś do moderacji
Wojak

Liczba postów: 39

Post opublikowany 2009-08-04 16:30:44

Większość włoskich dań posypujemy parmezanem. Sprzedawany w małych torebkach mielony ser ma niewiele wspólnego z tym szlachetnym i drogim przedstawicielem serów twardych. Ostry smak i zapach doskonale podkreśla smak nie tylko pasty z sosem, ale też zupy cebulowej czy sosu do sałatki. To również podstawa doskonałego, chociaż niezwykle kalorycznego, spaghetti carbonara.

Ciekawostka a propo Parmezanu:
"Szacuje się, że co dziesiąty parmezan opuszczający sklep omija kasy. Włoscy złodzieje żywności to prawdziwi patrioci. Inne "popularne" produkty to salami, szynka parmeńska i wino."

źródło:
http://www.czywiesz.pl/ciekawostki/parmezan_to_najczesciej_kradziony
Cytuj Zgłoś do moderacji
agataxxx

Liczba postów: 1325

Post opublikowany 2009-08-04 17:48:41

kradzież sera? Ciekawe czy u nas w Polsce się to zdarza ja osobiście nigdy nie byłam świadkiem kradzieży w sklepie a wy??
Cytuj Zgłoś do moderacji
julciaxxx

Liczba postów: 560

Post opublikowany 2009-08-13 18:27:22

ja na szczęście również nie byłam świadkiem kradzieży, dzisiaj sklepy są bardziej chronione,np. monitoring jest w każdym sklepie
Cytuj Zgłoś do moderacji
AnUcHnA17

Post opublikowany 2009-08-13 19:05:58

julciaxxx no niestety nie w każdym sklepie jest monitorong. znam taki market, dość duży w którym nie ma kamer. ludzie kradną co popadnie. albo np. jedzą różne żeczy w tym markecie i zostawiają papierki gdzie popadnie
Cytuj Zgłoś do moderacji
julciaxxx

Liczba postów: 560

Post opublikowany 2009-08-13 19:20:26

ooo właśnie to jedzenie w supermarketach
Cytuj Zgłoś do moderacji
AnUcHnA17

Post opublikowany 2009-08-13 19:28:28

to jest straszne. ktoś powinien coś z tym zrobić. to zwykli złodzieje
Cytuj Zgłoś do moderacji
Odpowiedz