Forum

Mamy już 11883 zarejestrowanych użytkowników

Mamy 499 tematy na forum.
Ostatnio zarejestrował(a) się fwefwe
Przywitaj się z nią / nim!

Nowy wątek - załóż

Sery - podróże i kultura / Smak...

Autor Treść posta
naxalie13

Liczba postów: 1

Post opublikowany 2009-01-22 18:11:51

Sery kojarzą mi się z Holandią i ... Czechami
Jeżeli się nie mylę w Holandii produkują ser a w Czechach jadłam pyszny ser
Cytuj Zgłoś do moderacji
latowszedzie

Liczba postów: 7

Post opublikowany 2009-01-25 22:04:40

A ja z serów czeskich lubię jedynie "Jihoceska Zlata Niva" , reszta niestety nie smakuje mi.
Cytuj Zgłoś do moderacji
sopran

Liczba postów: 78

Post opublikowany 2009-01-25 22:31:02

Mi ser kojarzy się przede wszystkim z Włochami.. Ale to taki moje małe zboczenie- uwielbiam lekko roztopiony twardy ser i kuchnię włoską..
Cytuj Zgłoś do moderacji
AnUcHnA17

Liczba postów: 3376

Post opublikowany 2009-02-02 13:20:52

przyznam się że nie jadłam czeskich serów ale może to i dobrze skoro mówicie że są niesmaczne... najlepszy jest nasz Polski oscypek ;-)))
Cytuj Zgłoś do moderacji
natdom

Liczba postów: 259

Post opublikowany 2009-02-07 01:13:38

oj oscypek pycha ja najepsze i najswiższe sery jadam we Francji
Cytuj Zgłoś do moderacji
acia

Liczba postów: 123

Post opublikowany 2009-02-07 07:58:51

tak ser u francuzów to jak u nas chleb...
Cytuj Zgłoś do moderacji
Terenia

Liczba postów: 202

Post opublikowany 2009-02-09 22:50:31

teraz niektóre firmy robia sery ktore wcsale nie są serami i to sie nazywa wyrób seropodobny,trzeba bardzo uważac jak się kupuje sery najlepiej sprawdzone.
Cytuj Zgłoś do moderacji
acia

Liczba postów: 123

Post opublikowany 2009-02-10 07:38:12

osobiście uwielbiam zółte sery z dziurami-królewski,dziurdamer...
Cytuj Zgłoś do moderacji
olka20006

Liczba postów: 906

Post opublikowany 2009-02-10 09:55:11

sery z dziurami to hit mojej córci.Często zjada w ramach przekąski kilka plasterków,przy tym ma dobrą zabawę
a ja jestem zdziwiona jaką wyobraźnie ma 2-latek:):)
Cytuj Zgłoś do moderacji
natdom

Liczba postów: 259

Post opublikowany 2009-02-10 10:28:05

oj dwu latki maja wyobraźnie moja też ser wcina jak kanapke w kawałku sama chodzi do lodówki i podbiera
Cytuj Zgłoś do moderacji
Bartlomiej

Liczba postów: 136

Post opublikowany 2009-02-16 03:26:39

Autor: acia
osobiście uwielbiam zółte sery z dziurami-królewski,dziurdamer...

Sery z dziurami mają bardzo fajny, łagodny smak. Bardzo mi smakują np. z ciepłą bułeczką i świeżym masłem.. Nic więcej nie potrzeba.
Cytuj Zgłoś do moderacji
AnUcHnA17

Post opublikowany 2009-02-19 14:23:36

tylko że sery z dużymi dziurami srasznie śmierdzą i są jakieś słodkawe... wole bez dziur
Cytuj Zgłoś do moderacji
Terenia

Liczba postów: 202

Post opublikowany 2009-02-20 10:28:05

Trafiłam na dzirawy ostry ser nie pamiętam nazwy.taki ser podoba mi się na kanapkach ladnie wygląda
Cytuj Zgłoś do moderacji
MB

Liczba postów: 972

Post opublikowany 2009-02-20 15:08:53

Jeśli już kupuję "dziurawce", muszę zawsze pamiętać, żeby wziąć więcej plastrów, zazwyczaj taki plasterek to niewiele, a ja lubię porządnie poczuć ser :-)
Cytuj Zgłoś do moderacji
AnUcHnA17

Post opublikowany 2009-02-20 19:39:08

a ja za serem żółtym nie przepadam...
Cytuj Zgłoś do moderacji
zombinka

Liczba postów: 398

Post opublikowany 2009-06-22 19:04:06

Moi drodzy czy wiecie, że smak sera zależy od mleka?
Podobnie jak typ winorośli i sposób uprawy ziemi decydują o produkcji dobrego wina, tak jakość i rodzaj mleka wpływają na smak i zapach prawdziwego sera.
Zapach mleka zależy od kilku czynników:

- rodzaj mleka (krowie, kozie, owcze)
- rasa zwierząt
- wypas (pożywienie zwierząt)

Właściwości organoleptyczne serów zależą od rodzaju mleka (krowie, kozie, owcze), z którego się je wytwarza oraz rasy zwierząt, od których pochodzi mleko. Także sposób odżywiania zwierząt, jak i rodzaj pożywienia (trawa, dzika koniczyna, gotowa pasza), wpływają na jakość gotowego sera. Na smak i konsystencję sera mają również wpływ pory roku, klimat, gleba i struktura geologiczna danego regionu. Te wszystkie elementy decydują o rodzaju występującej w danej okolicy roślinności, która jest podstawą pożywienia zwierząt.
Cytuj Zgłoś do moderacji
bisette

Liczba postów: 117

Post opublikowany 2009-06-22 20:10:20

dokładnie, smak sera zależy przede wszystkim od mleka, z którego został wyprodukowany, od rodzaju roślin stanowiących pożywienie zwierząt i od technologii produkcji, a szczególnie od tak zwanego dojrzewania.
Cytuj Zgłoś do moderacji
Wojak

Liczba postów: 39

Post opublikowany 2009-07-14 15:57:17

Autor: AnUcHnA17
tylko że sery z dużymi dziurami srasznie śmierdzą i są jakieś słodkawe... wole bez dziur

a co ma zapach do dziur?
Cytuj Zgłoś do moderacji
saradosz28@gmail.com

Liczba postów: 16

Post opublikowany 2009-07-15 18:13:42

Ser i wino

To klasyczne zakończenie posiłku we francuskim stylu. Może być tematem numer jeden kameralnego przyjęcia z przyjaciółmi.

Jak zestawić tę nierozłączną parę unikając kulinarnego mezaliansu?

Pijemy niedojrzałe wina do dojrzałych serów, a dojrzałe wino do serów niedojrzałych. Im starszy jest ser, tym młodsze pijemy wina. Im ser młodszy, tym wino powinno być starsze.

• Świeże sery bez skórek, jak śmietankowy, wiejski, mozarella i mascarpone – lekkie i kruche wino białe, jak Entre-deux-Mers, Bergerac, Vinho Verde i Sauvignon Blanc, ewentualnie lekkie i bardzo młode czerwone, jak Valpolicella i Beaujolais.

• Żółte sery z woskiem lub skórką – delikatniejsze, jak Emmentaler, Gouda, Edam, młody duński Danbo, polskie Sokoły, Królewski i Gruyere i Appenzell, dobrze skomponują się z Bordeaux i Cabernet Sauvignon/Merlot oraz wybitnym Shiraz z całego świata. Natomiast do bardziej suchych i aromatycznych, jak Parmesan, Provolone, Cheddar, Cantal i dobrze dojrzałej Goudy wystarczy mniej wyrafinowane wino, np. gatunki lokalne albo półwytrawne Sherry Ammontillado i Marsala.

• Sery z niebieską pleśnią – unikać win czerwonych i białych wytrawnych!!! Roquefort i słodkie Sauternes są dla siebie stworzone! Nie oznacza to jednak, że wszystkie niebiesko- i zielonopleśniowe sery komponują się wyśmienicie z Sauternes. Inny klasyk to angielski Stilton z Porto Tawny; będą tu również komponowały się wina wzmacniane alkoholem – od wytrawnych do półsłodkich.

• Sery z naturalną skórką, kozie – młode aromatyczne, kruche i wyraźne wina typu Sauvignon Blanc, Savoie, Sancerre i Savenieres oraz nowozelandzki Chardonnay i Austriacki Gruner Veltliner.

• Miękkie sery ze skórką białą matową – typu Camembert, Brie niezbyt dojrzały – dobre i dojrzałe wino Bordeaux i Burgund lub białe beczkowe Chardonnay. W miarę dojrzewania sery te domagają się coraz to bardziej owocowych i mocniejszych win, jak Shiraz, Zinfandel i Pinotage bez dużej ilości garbników.

• Półmiękkie sery z grubą i czerwonawo-beżową skorupą typu Livarot, Pont l’Eveque, Reblochon i Tomme de Savoie – wymagają wyraźnego wina białego: Chardonnay, Pinot Gris Alsace, Riesling. Kiedy sery są bardziej dojrzałe, lepiej podawać wytrawne, półwytrawne Sherry Oloroso lub lekkie półsłodkie wino Muscat z Frontignan i Mireval.

Ważne: jeśli urządzamy ucztę serową lub gdy kończymy posiłek deską serów, powinno się podać 3–5 różnych rodzajów wina. Alternatywnie dopasujemy sery do jednego rodzaju wina. Najdroższym serem na świecie, o cenie kilkuset dolarów za pół kilograma, jest ser z mleka łosia, wyrabiany na kilku farmach w Kanadzie i od niedawna w Rosji. Bardzo tłuste mleko nadaje podobno niezwykłą delikatność i niepowtarzalny smak.
Cytuj Zgłoś do moderacji
bisette

Liczba postów: 117

Post opublikowany 2009-07-16 11:07:42

Pytanie tylko czy to u nas w Polsce ma znaczenie? We Francji podanie nieodpowiedniego wina to ogromne faux-pas. U nas 90% osób nie zauważy, że podano nie to co trzeba. Co gorsza, 99% nie doceni, jeśli podamy to co trzeba.
Cytuj Zgłoś do moderacji
Odpowiedz