Przepisy serowe / Książka z przepisami
| Autor | Treść posta |
|---|---|
JURA
Liczba postów: 8 |
Post opublikowany 2010-09-19 13:35:01 Witam, a może macie jakąś fajną albo ulubioną książkę z przepisami kucharskimi? Mam wrażeni, że teraz to wszystkiego szuka się na stronach www i książki odchodzą w zapomnienie. Co prawda księgarnie jeszcze istnieją i jest tam dużo pozycji z tej kategorii, ale czy są one warte zakupu-nie wiem, dlatego zdaję się na wasze opinie.... Czy macie jakkieś książki kucharskie, ulubione czy raczej szukacie wszystkiego w necie?
|
jo65jo
Liczba postów: 9519 |
Post opublikowany 2010-09-19 13:45:53 Przyznam, że mam wiele książek kulinarnych (kilka wygrałam w konkursie) i...do wielu z nich nawet nie zaglądam...przepisy niektórych potraw sa bardzo wymyślne...Korzystam tylko ze starej ksiązki kucharskiej i może 3 innych z przetworami np.
W tych dawnych książkachsa przepisy konkretne, przydatne, natomiast w ...nowoczesnych: wiecej przygotowania, niz jedzenia, a smak potraw niekoniecznie kazdemu odpowiada. Mnie np. nie interesują owoce morza... Myslę, że nie skorzystasz z konkretnej rady, jaka książka jest dobra...zależy jaki masz smak, jaka kuchnie preferujesz? warto jednak, aby seromaniacy wypowiedzieli sie w tym wątku, może akurat coś Ci zasugerują . Dla mnie najlepsze sa przepisy sprawdzone...od znajomych, najlepiej potraw, które właśnie miałam okazje spróbowac... Na co dzień sama eksperymentuje w kuchni...
|
JURA
Post opublikowany 2010-09-19 17:38:43 No właśnie, też mam w domu jakieś wiekowe książki kucharskie i tak jak mówisz zawarte w nich przepisy wydają się konkrettne, dość proste, a przede wszystkim naturalne. Jak czytam receptury w nich zawarte to wiem przynajmniej czego ode mnie chcą-czasem niestety bywa problem z przeliczaniem miary bo nie zawsze jest
ona podana w znanych mi jednostkach.Natomiast jak zdarza mi się przeglągać gdzieś jakieś książki kucharskie wiekowo sporo młodsze to nie mam pojęcia co oni właściwie chcą ugotować. Bywa, że składniki mają tak wymyślne nazwy-że nawet nie wiem, gdzie w sklepie ich szukać (nie wiem czy to owoc, warzywo, czy wręcz mięso, a może jakaś przyprawa?! - paranoja) Zakup samych składników wydaje się cudem, a co dopiero zrobienie z nich jakiejś potraw. Dlatego pytam czy macie jakąś fajną książkę kulinarną, która będzie dobrą pomocą.
|
calineczka
Liczba postów: 6 |
|
stawroska
Liczba postów: 78 |
|
0ili
Post opublikowany 2010-09-22 17:15:46 Jak na razie stawiam zdecydowanie na strony
internetowe zwłaszcza jedną. Książek parę mam ale nie jest to ta moja idealna. Poszukuję książki gdzie do każdej potrawy będzie zdjęcie, dokładnie wszystko opisane co ile trzeba robić. Czy danie jest łatwe czy tanie... itd.
|
gusia1000
Liczba postów: 44 |
|
stawroska
|
catcherine
Liczba postów: 88 |
|
moniczkar
Liczba postów: 26 |
|
stawroska
|
jo65jo
Post opublikowany 2010-09-23 22:24:51 Autor: catcherine ja mam takie stare ledwo trzymajace sie czegokolwiek, ale są proste sprawdzone, tzw. naszych babek:)) i korzystając własnie z takich, można przyrządzić coś smacznego, pozywnego i...zdrowego (no może to niekoniecznie, bo to co dobre, nie zawsze jest zdrowe) :)))
|
magdalena22l
Liczba postów: 32 |
|
jo65jo