W przerwie na kawę... / coraz bliżej święta...
| Autor | Treść posta |
|---|---|
AnUcHnA17
Liczba postów: 3376 |
|
MB
Liczba postów: 972 |
|
AnUcHnA17
|
AnUcHnA17
|
agnieszkap32
Liczba postów: 280 |
|
agnieszkap32
Liczba postów: 280 |
|
AnUcHnA17
|
MB
Post opublikowany 2008-11-14 10:54:31 Nie martw się, najbardziej cieszą "drobiazgi": choćby maleńkie brylanty, zestaw z kałamarzem, wycieczka dookoła świata, nowa fura... ;-)))))))))))))))))))))
A tak na poważnie - ja na razie też nie mam inwencji prezentowej. Ale skoro radziłam sobie z tym do tej pory, dlaczego w tym roku ma być inaczej? Jest jeszcze trochę czasu, zaraz podejrzę Allegro i na pewno jakiś pomysł się wykluje ;)
|
AnUcHnA17
|
AnUcHnA17
Post opublikowany 2008-12-01 15:37:51 jakie robicie dania na wieczerzę wigilijną??? na moim stole zawsze jest 12 dań:
karp smażony barszcz czysty zupa rybna zupa pieczarkowa kapusta z grzybami śledzie w oleju lnianym pierogi krokiety z kapustą i grzybami ziemniaki chleb sos pieczarkowy i opłatek oczywiście a i od pewnego czasu czerwone wino najpierw zasiadamy do wieczerzy a później prezenty, choinka obowiązkowo do sufitu!! i przed domem kolorowo ustrojone świerki. później spacer jeśli jest śnieg a jeśli nie ma to kawa i ciasto no i jakiś świąteczny film! a jak jest u was???
|
MB
Post opublikowany 2008-12-01 16:55:33 Święta spędzam w domu z najbliższymi, z roku na rok przygotowuję mniej potraw, na pewno nie będzie ich 12, bo jemy niewiele, a potem jedzenie się marnuje i zdarzało się, że trzeba było coś wyrzucić (a bardzo tego nie lubię, zważywszy tym bardziej na fakt, że gdzieś tam... są w tym czasie głodni ludzie). Tradycję moim zdaniem należy uwspółcześniać i nie trzymać się jej sztywno. Jeśli o mnie chodzi prezenty również nie stanowią o świętach, są miłe, ale nie niezbędne w tym czasie. Na pewno nie będę brać kredytu, żeby więcej postawić na stole i położyć pod choinką. Mam wszystko, czego potrzebuję, a reszta to już zbytek ;-)
Ma być miło, rodzinnie i trochę wolniej niż na co dzień. Za to wysyłam życzenia na tradycyjnych kartkach (oprócz kartek z netu). I to, co by mnie interesowało, to niebanalne życzenia świąteczne :-) Wierszowane, albo nie, byle "nie oklepane" ;-)
|
olka20006
Liczba postów: 906 |
|
MB
Post opublikowany 2008-12-01 17:32:00 Nasze kartki są tradycyjne, czyli papierowe. Ale też nie kupione, tylko wykonane samodzielnie. Mamy różne dziurkacze, ozdoby, ja przy tych pracach nie siedzę, ale dzieci mają pole do popisu i bawią się w "scrapbooking", zresztą nie tylko z okazji świąt. Kartki właśnie już mam, kleje brokatowe powysychały, czas je powypisywać ;-)
|
AnUcHnA17
Post opublikowany 2008-12-01 17:42:12 oj ja już od dawna nie wysyłam kartek ale możliwe że w tym roku się skuszę, bo to bardzo miła tradycja ale w jednym z MB sie nie zgodzę, dla mnie święta nie powinny się unowocześniać, mają być piękne , rodzinne a za razem "stare, i oklepane" jak zaczniemy kombinować to nie długo na stole w wigilię postawimy kotlety i lody! tradycja to tradycja , trzeba się jej trzymać ponieważ jest związana z Chrystusem a to z jego powodu obchodzimy te piękne święta, jak sama nazwa wskazuje BOŻEGO NARODZENIA! a święta bez prezentów to nie święta- współczuję tym którzy ich nie dostają, to przykre... Jezus też dostał prezenty: kadzidło, złoto i mirrę! więc życzę wam żeby te święta były pełne tradycjii, ciepła rodzinnego oraz miłości i zrozumienia.
|
AnUcHnA17
Post opublikowany 2008-12-01 17:50:09 może takie życzenia na twoich kartkach byłyby odpowiednie . MB co ty na to?
Każdy już czym prędzej bieży by dołączyć do pasterzy. I ja spieszę z życzeniami, bo nie mogę być tam z wami. Zdrowia, szczęścia, pomyślności i niech dobroć wśród Was gości. I niech Boga wielka moc na Was spłynie w Świętą Noc. Życzę Ci nadziei, własnego skrawka nieba, zadumy nad płomieniem świecy, filiżanki dobrej, pachnącej kawy, piękna poezji, muzyki, pogodnych świąt zimowych, odpoczynku, zwolnienia oddechu, nabrania dystansu do tego co wokół, chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i wspomnieniami. Wesołych Świąt!
|
lucynako
Liczba postów: 1442 |
Post opublikowany 2008-12-01 18:45:42 U mnie choinkę ubiera się wcześniej,nie w dzień wigilii.
Zasiadamy do stołu gdy ukaże się pierwsza gwiazdka,wtedy też wkładamy pod choinkę prezenty,ale tak aby nie widziały tego dzieci(kiedyś moje,teraz maluchy od siostry) Polega to na tym,że dzieci wypatrują gwiazdki,a ktoś ze starszych szybko układa wcześniej przygotowane prezenty i lekko uchyla okno w pokoju. Dzieci są przekonane,że je przyniosła gwiazdka,bo św.Mikołaj chodzi u nas 6 grudnia i to już jest inna bajka))) Na początku jest wspólna modlitwa,czytanie pisma świętego,potem łamanie się opłatkiem,który leży na głównym miejscu na sianku na stole nakrytym białym obrusem i składanie sobie życzeń. Potrawy są różne,dla "każdego coś dobrego")) Obowiązkowo smażony karp,śledzie,do wyboru:żurek(a raczej żur,to dla seniorów,zaraz powiem dlaczego),barszcz czerwony z uszkami,zupa grzybowa z kluskami.Są też pierogi z grzybami kapusta z grochem,makówki,kompot z suszonych owoców,orzechy,ciasto,... Wracając do żurku/żuru,to jest to tradycja z czasów moich dziadków.Żur jest robiony na domowym zaczynie,jest dosyć kwaśny i gęsty.Misę z żurem i ziemniakami stawia się na środku i z jednego,wspólnego naczynia każdy ma zjeść chociaż trochę. Po wieczerzy najmłodsi (oczywiście z pomocą kogoś starszego)rozdają prezenty. Potem jest śpiewanie kolęd,wspólne sprzątanie,a w nocy pasterka.Niektórzy już nie wracają po niej do domu,bo najczęściej spotykają znajomych i zaczynają kolędowanie)))) Pięknie jest gdy sypie śnieg,dookoła biało i lekko szczypie mróz. Wtedy są cudowne Święta. Jeśli chodzi o kartki świąteczne,to ja nigdy z nich nie zrezygnowałam.Bardzo lubię wymyślać życzenia świąteczne dla swoich bliskich i znajomych.Wcześniej też robiłam kartki z dziećmi,ale teraz muszę przyznać,że kupuję gotowe,wiem że to nie to samo co
|
lucynako
Liczba postów: 1442 |
|
AnUcHnA17
|
MB
|
AnUcHnA17