Forum

Mamy już 11884 zarejestrowanych użytkowników

Mamy 499 tematy na forum.
Ostatnio zarejestrował(a) się fwefwe
Przywitaj się z nią / nim!

Nowy wątek - załóż

Przepisy serowe / jakie znacie przepisy na sery?

Autor Treść posta
ania123

Liczba postów: 4

Post opublikowany 2010-08-30 15:52:11

Cytuj Zgłoś do moderacji
GOSIA27

Liczba postów: 2

Post opublikowany 2010-09-14 19:54:14

Moja siostra robi sama ser feta: ser biały należy ufornować w małych pojemniczkach i włożyć do solanki(woda + sól kuchenna) na 2 -3 dni
Cytuj Zgłoś do moderacji
Bogumiła

Liczba postów: 9

Post opublikowany 2010-09-27 01:03:06

muszę spróbować ciekawi mnie jaki będzie w smaku.Próbowałaś nie rozwala się???
Cytuj Zgłoś do moderacji
jo65jo

Liczba postów: 9514

Post opublikowany 2010-09-27 01:41:46

Autor: GOSIA27
Moja siostra robi sama ser feta: ser biały należy ufornować w małych pojemniczkach i włożyć do solanki(woda + sól kuchenna) na 2 -3 dni

a to ciekawe:)  warto spróbować...

a może wiesz jak zrobić ser topiony?  słyszałam że jakos na patelni...ale trudno mi uwierzyć, że z twarogu wyjdzie...może trzeba cos dodac?

Cytuj Zgłoś do moderacji
Bogumiła

Liczba postów: 9

Post opublikowany 2010-09-28 14:38:07

ser z patelni jest OK gorzej z przygotowaniem bo musisz 1 .biały ser pokruszyć 2.opruszyć go troszeczkę sodą oczyszczoną 3,przemieszać 4,przykryć np talerzykiem lub folią 5,czekać aż zrobi się taki troszeczkę szklisty 6.przemieszać -lecz nie nie zwracaj uwagi na zapach  7 jak będzie w 70-80% sliski "szklisty" to należy na patelce rozgrzać troszeczkę masła dodać zarobiony ser i smażyć można dodać jajko ,sól do smaku przemiszać. Ser o knsystencji zawiesistego sosu wlać do salaterki gdy ostygnie ściągnie się  jest bardzo smaczny i już jako gotowiec nie""pachnie""
Cytuj Zgłoś do moderacji
jo65jo

Liczba postów: 9514

Post opublikowany 2010-09-28 18:10:53

Autor: Bogumiła
ser z patelni jest OK gorzej z przygotowaniem bo musisz 1 .biały ser pokruszyć 2.opruszyć go troszeczkę sodą oczyszczoną 3,przemieszać 4,przykryć np talerzykiem lub folią 5,czekać aż zrobi się taki troszeczkę szklisty 6.przemieszać -lecz nie nie zwracaj uwagi na zapach  7 jak będzie w 70-80% sliski "szklisty" to należy na patelce rozgrzać troszeczkę masła dodać zarobiony ser i smażyć można dodać jajko ,sól do smaku przemiszać. Ser o knsystencji zawiesistego sosu wlać do salaterki gdy ostygnie ściągnie się  jest bardzo smaczny i już jako gotowiec nie""pachnie""

ooo...dzieki :)  bede musiała przepisać (bo z pamiecią juz nie bardzo:))))...w razie nie mogłabym w razie potrzeby znaleźć, albo jakby przyszło do glowy wykasować post z przepisem :)))

Cytuj Zgłoś do moderacji
martam1

Liczba postów: 107

Post opublikowany 2010-09-29 11:50:07

Ja robiłam ser topiony smażony z kminkiem, ser twarogowy musi się najpierw zepsuć i lekko śmierdzieć, a potem go smażymy długo na patelni, ja dodaje troszeczke zmielonego kminku:)
Cytuj Zgłoś do moderacji
Odpowiedz