Sery - podróże i kultura / Z serem przez świat
| Autor | Treść posta |
|---|---|
agnieszkap32
Liczba postów: 280 |
|
agnieszkap32
Post opublikowany 2008-09-26 12:15:42 Francuskie sery:
-Camembert, Roquefort, -niebieskie: Bleu d'Auvergne, Bleu de Bresse, -z dziurami: Beaufort, Comte, Emmental, - sery miękkie z "mytą skórką": Pont l'Eveque, Maroilles, Munster, - sery miękkie ze skórką pleśniową:Camembert, Brie, Coulommiers, Neufchatel.
|
agnieszkap32
|
agnieszkap32
|
agnieszkap32
|
agnieszkap32
|
agnieszkap32
|
agnieszkap32
|
agnieszkap32
|
agnieszkap32
|
batik74
Liczba postów: 349 |
|
MB
Liczba postów: 972 |
|
batik74
|
batik74
|
agnieszkap32
Post opublikowany 2008-09-26 14:15:59 Kanał Kuchnia i Discovery serwują co jakiś czas świetne filmy o produkcji serów. Wchodzą do domów prywatnych osób, do firm rodzinnych, które od pokoleń specjalizują się w produkcji serów i do wielkich mleczarni. Pokazywali na co powinniśmy zwracać uwagę przy zakupie sera i oczywiście wyjaśniali jak odróżnić oryginał od podróbki. Pieczątki, specjalne znaki, itp.
|
MB
Post opublikowany 2008-09-26 20:43:51 Z internetu mam możliwość korzystania często, ale - niestety - TV w moim przypadku to bardzo rzadkie odwiedziny. Nawet nie mam wymienionych kanałów :(
Liczę na serową brać donosicieli - oczywiście chodzi o donosicieli newsów - o tym, co słychać w cudownej Serolandii :)
|
AnUcHnA17
Liczba postów: 3376 |
|
MB
Post opublikowany 2008-11-10 12:10:02 W Kołbaskowie pod Szczecinem otwarto niedawno nowy Auchan. Chciałam napisać, że w zasadzie dziś nie trzeba podróżować po świecie tylko po to, żeby spróbować oryginalnych serów z każdego zakątka. Oczywiście podróże same w sobie są przyjemnością, ale taniej nas wyniesie wyjazd do super zaopatrzonego marketu. Możliwości są nieograniczone.
Do dzisiaj pozostaję pod wrażeniem regałów uginających się pod serami :-)))))))) Kozie, pleśniowe, żółte, topione, jakie tylko chcecie. Pełen asortyment serów Hochland - po raz pierwszy widziałam, jaką ofertę tak naprawdę przedstawia firma. Jestem pod ogromnym wrażeniem,wow!!! Bez problemu dostałam wszystkie od dawna poszukiwane serki, a dobre wrażenie to też ważna rzecz. Wybór jest tak duży, że nawet nie pokusiłam się o policzenie, ile różnych rodzajów sera jest w ofercie, ta liczba setki serów :-))))))))))))))
|
olka20006
Liczba postów: 906 |
Post opublikowany 2008-11-23 23:41:08 w Finlandii bardzo popularny jest ser o nazwie Juustoleipa
Biały, świeży ser produkowany z mleka reniferów lub krowiego. Jest lapońskim specjałem. Jego nazwa oznacza "chleb serowy". Ma opalaną nad ogniem kruchą skórkę, która otacza łagodny, kremowy, gładki miąższ. Smak sera z mleka reniferów jest dość ziemisty i przypomina dziczyznę. Po zanurzeniu w gorącej kawie ulega wzmocnieniu. Podawany jest na śniadanie lub jako deser z dżemem.
|
AnUcHnA17
Liczba postów: 3376 |