Forum

Mamy już 11991 zarejestrowanych użytkowników

Mamy 500 tematy na forum.
Ostatnio zarejestrował(a) się ewapro14
Przywitaj się z nią / nim!

Nowy wątek - załóż

Przepisy serowe / sałatki

Autor Treść posta
agnieszkap32

Liczba postów: 280

Post opublikowany 2008-09-11 20:28:32

Chyba każdy ma jakiś super przepis na pyszną sałatkę. Taki numer jeden, który stawia na nogi całe przyjęcie. W kilku miejscach na forum zamieszczaliśmy swoje sprawdzone receptury. Może warto by je skleić w jednym wątku i potem można je raz dwa wydrukować.
Bardzo lubię sałatkę z szynki i żółtego sera.
30 dag chudej szynki konserwowej i 30 dag żółtego sera typu gouda pokroić na paski o szerokości 1cm i potem drobniutko pokroić. Dodać 1/2 puszki kukurydzy, 2 łyżki oliwy z oliwek, 8 oliwek, łyżkę majonezu. Składniki wymieszać, włożyć na godzinę do lodówki. Podawać schłodzoną. Smakuje z grzankami i kanapkami.
Cytuj Zgłoś do moderacji
agnieszkap32

Post opublikowany 2008-09-11 20:33:21

Sałatka z wędzonym kurczakiem
30 dag wędzonej piersi kurczaka, 15 dag żółtego sera, 1/2 puszki kukurydzy,1/2 puszki groszku, 1/3 czerwonej papryki, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz. Mięso, ser, paprykę drobno pokroić, dodać groszek i kukurydzę i majonez. Doprawić. Wymieszać i schłodzić. Pycha
Cytuj Zgłoś do moderacji
agnieszkap32

Post opublikowany 2008-09-11 20:39:23

Sałatka z makaronu
Makaron rurki ugotować według przepisu. Odstawić do schłodzenia. 15 dag szynki konserwowej drobno pokroić. 15 dag żółtego sera zetrzeć na tarce. 5 pieczarek obrać, pokroić drobno i podsmażyć na łyżce masła na patelni. Brokuł umyć, ugotować ( około 15 minut w osolonej wodzie), podzielić na różyczki. Dwie łyżki majonezy zmieszać z suszonymi ziołami ( oregano, bazylia, suszona pietruszka- według uznania). Składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Schłodzić.
Cytuj Zgłoś do moderacji
mango5

Liczba postów: 212

Post opublikowany 2008-09-13 19:57:11

Jestem tutaj ojcem chrzestnym tego forum i wszystkie sprawy prosze kierować do mnie, ja dbma o merytoryczną dyskusje.
Cytuj Zgłoś do moderacji
agnieszkap32

Post opublikowany 2008-09-14 20:37:03

Mango- nie pomyliłeś wątków? W czym Ci przeszkadzają sałatki?
Cytuj Zgłoś do moderacji
agnieszkap32

Post opublikowany 2008-09-14 20:45:45

sałatka z makaronu
1/3 paczki makaronu typu świderki, 1/3 czerwonej papryki, 1/3 żółtej papryki, 1/3 zielonej papryki, 4 pieczarki w occie, 1/ puszki kukurydzy, 10 dag żółtego sera,10 dag chudej szynki, 1 jajko, 1/ puszki czerwonej kukurydzy, majonez, sól, pieprz.
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Gdy ostygnie przełożyć do dużej miski, dodać kukurydzę, fasolkę i pozostałe składniki. Dodać przyprawy i majonez. Wymieszać i wstawić do lodówki.
Cytuj Zgłoś do moderacji
batik74

Liczba postów: 349

Post opublikowany 2008-09-14 22:31:30

agnieszko te Twoje sałatki sa super a czy nie mialabys przepisu na surówke z białej kapusty?
Cytuj Zgłoś do moderacji
agnieszkap32

Post opublikowany 2008-09-15 13:54:15

:) Lubię pichcić:) Wedle życzenia Batik:)
Surówka z białej kapusty

Białą kapustę drobno poszatkować (najlepiej ćwiartkę pokroić na kilka części i drobno pokroić), jabłko i marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, 1/2 małej cebuli drobno pokroić w kosteczkę. Składniki wymieszać, dodać sól, pieprz, odrobinę cukru, można wycisnąć sok z cytryny i 2 łyżki oleju. Jeszcze raz wymieszać i gotowe.
Smaczna i zdrowa i pasuje do kotletów, kaszanki i ryby.
Cytuj Zgłoś do moderacji
agnieszkap32

Post opublikowany 2008-09-15 13:59:28

Sałatka z białej kapusty

Składniki: 1/4 główki białej kapusty, 1/2 puszki kukurydzy, 2 kiszone ogórki, kawałek białej części pora, 1/3 zielonej papryki, sól, pieprz, majonez, jogurt.
Kapustę drobno poszatkować i przełożyć do miski. Dodać pokrojone w kostkę ogórki,paprykę, kukurydzę i pokrojonego drobniutko w półokręgi pora. Dodać sól i pieprz i wymieszać. Dwie łyżki majonezu wymieszać z dwoma łyżkami jogurtu, wymieszać i zalać pozostałe składniki. Wymieszać i gotowe:)
Cytuj Zgłoś do moderacji
agnieszkap32

Post opublikowany 2008-09-15 14:00:36

Można białą kapustę połączyć z kiszoną i podgotować z przysmażonymi pieczarkami. Do smaku dodaje się wtedy odrobinę kminku i pieprz.
Cytuj Zgłoś do moderacji
MB

Liczba postów: 972

Post opublikowany 2008-09-15 14:35:45

Kiedy usłyszałam o surówce, którą opiszę wydawała mi się niejadalna. Stary na grube wiórki seler (korzeń), drobno pokrojone mandarynki albo 1 pomarańcza + orzechy włoskie albo laskowe - pokrojone, albo zmielone. Można dodać kilkanaście rodzynek. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. I nic więcej. Ja jestem fanką tej surówki. Jeśli ktoś z Was spróbuje, proszę o opinię.
Cytuj Zgłoś do moderacji
agnieszkap32

Post opublikowany 2008-09-15 14:40:17

Kosztowałam:) Jest boska:) Można dodać morele albo ananasa z puszki i polać jogurtem. Pychota:)
Cytuj Zgłoś do moderacji
batik74

Post opublikowany 2008-09-15 14:53:47

mamo!!!
te przepisy sa super,dzieki wielkie az chce sie robic.
Cytuj Zgłoś do moderacji
batik74

Post opublikowany 2008-09-15 14:55:04

Mysle ze ta pierwsza bedzie pasowac do kotletow z sera które mój maz uwielbia
Cytuj Zgłoś do moderacji
agnieszkap32

Post opublikowany 2008-09-16 08:54:18

Moja przyjaciółka Ala robi pyszne sałatki z wszystkiego, co znajdzie w lodówce. Kroi, szarpie, miesza i podaje na stół miskę pyszności. Jej tajemnym składnikiem są tanie sosy ziołowe z biedronki. Prawie każda firma ma teraz całą gamę smaków : greckie, włoskie, śródziemnomorskie, itp., więc wybór jest duży.
W przypadku Ali sałatki trzeba by nazywać jak dni tygodnia, bo stale wymyśla coś nowego.

Poniedziałkowa
2 pomidory bez skórki, ogórek zielony, ogórek kiszony, sałata zielona, sałata lodowa, papryka czerwona i żółta, czerwona cebula, kukurydza z puszki( 1/2), sos ziołowy.

Wtorkowa
Ugotowany makaron, pomidory bez skórki, kiełbasa podsuszana, czerwona fasola z puszki, kukurydza, papryka zielona, sos.
Cytuj Zgłoś do moderacji
batik74

Post opublikowany 2008-09-16 09:19:49

agnieszko Ty czytasz w moich myslach-czekalam az sie pojawisz aby zapytac Cie o sosy do sałatek.Probowalas cos z nimi zrobic?
Cytuj Zgłoś do moderacji
agnieszkap32

Post opublikowany 2008-09-16 15:38:46

Z tymi sosami to różnie:)Metodę prób i błędów też sprawdzałam na sobie:) Kupiłam gotowy sos i potem osobno te zioła, które wchodzą w skład i potem tak na oko mieszałam :0 zabawa fajna, ale ze smakiem różnie. Niektóre zioła maja mocny zapach i zabijają inne smaki:( Mój mąż nie lubi oregano i bazylii, które mają ciekawy smak, no to próbowałam dalej. Do mizerii można dodać suszoną miętę i szczypiorek- dobrze smakują, do pomidorów- bazylię, do kapusty kminek. Normalnie- czarownica jestem:)
Cytuj Zgłoś do moderacji
MB

Liczba postów: 972

Post opublikowany 2008-09-16 16:00:29

Autor: agnieszkap32
Normalnie- czarownica jestem:)

Ja też :))) Może mały sabacik?
Jeśli chodzi o zioła przyprawowe najmocniej polecam Wam swoje "odkrycie" sprzed kilku lat - zieloną czubrycę.
Powiem tak - są w sprzedaży różne czubryce, ale najlepsza - oryginalna jest tylko w sklepie Przyprawy Świata (znajdziecie w internecie na pewno) oraz na kiermaszach, gdzie jest przez nich sprzedawana. Różnica pomiędzy tą a innymi jest taka, że czurbyca to jedno zioło (bułgarskie), a nie - jak chcą i produkują inni producenci mieszanka przypraw np. natka pietruszki, sól, cząber, czosnek.
Oryginalna czubryca ma zieloniutki kolorek i ten zapach - ach! Jeśli tylko mam ją w domu, przebija bazylię i większość innych, które też bardzo lubię. Czubryca jest po prostu niesamowita i bardzo uniwersalna. Pasuje również do serów :)
Cytuj Zgłoś do moderacji
agnieszkap32

Post opublikowany 2008-09-16 16:05:41

Człowiek uczy się całe życie:) Nie słyszałam o tym zielsku:))) Ale poszukam z przyjemnością.
Cytuj Zgłoś do moderacji
batik74

Post opublikowany 2008-09-16 16:23:33

myslalam ze sie pomylilas i mialo byc czupryna a tu prosze....Przyznaje nigdy nie slyszalam o czuprycy kurcze agnieszko zapytaj tej magicznej kolezanki czy juz jakas salatke zrobila z takim dodatkiem
Cytuj Zgłoś do moderacji
Odpowiedz